Engedjünk az Úr Jézus vonzásának

Elsőszombat Csíksomlyón

0
2351
Fotó: Csíksomlyó Élő/YouTube

Ünnepi szentmisét tartottak április 6-án, elsőszombaton Csíksomlyón. „Sokszor az örök életet a földi ellentéteként képzeljük el, valójában az örök élet át tudja fogni a mostani, földi életet is” – hangzott el a szentbeszédben.

„Nagyböjti utunkon minden napnak megvan a maga evangéliuma. A mainak a különlegessége az, hogy nem Jézus szavait ismétli az evangélista, hanem csupa olyan szót, amit mások mondtak róla. Bizonytalanság, zavarodottság érezhető az emberekben Jézus kiléte kapcsán. Nagyböjt során húsvét felé zarándoklunk: ezen az úton pedig nagyon fontos, hogy letegyünk mindenféle bizonytalankodást, kételyt az Úristen felé” – fogalmazott szentbeszédében P. Berhidai Piusz OFM, novíciusmester Szécsényből. Elmondta, sokszor előfordul ismerősök között, munkahelyen, hogy nem vállaljuk fel úgy a hitünket, ahogyan azt máshol tennénk, mert az adott környezetben másként szokták, ez pedig elbizonytalanodáshoz vezet.

„Ilyen helyzetben nem csak egyháztól, szokásoktól, hanem magától a jó Istentől távolodunk. Elsodorhatnak bennünket külső körülmények, helyzetek, és olyan kérdések merülhetnek fel bennünk, amelyekből hiányzik az alázat. Nagyböjtben ezt a bizonytalanságot is letehetjük Isten elé, kérve, hogy Ő erősítse meg a hitünket” – hangsúlyozta a ferences szerzetes szentbeszédében. Hozzáfűzte, Jézus az élet kenyere, ha nem belőle táplálkozunk, bármit is eszünk, nem fogunk jóllakni. Ugyanakkor Jézus azt is mondja, hogy ha valaki szomjazik, „jöjjön hozzám és igyék”. P. Berhidai Piusz kiemelte: nagyböjti elhatározásaink között a legegyszerűbb dolog, amit tehetünk az, hogy engedünk az Úr Jézus vonzásának.

„Sok hangot hallunk életünk során, ami vonzz vagy magával sodor, de közöttük Jézus hangjára figyeljünk. Sokszor az örök életet a földi ellentéteként képzeljük el, pedig valójában az örök élet át tudja fogni a mostani, földi életet is. Már most beléphetek az örök életbe, ha hitben Jézus Krisztushoz ragaszkodom” – mondta el a ferences. Arra kérte a híveket, imádkozzanak azért, hogy fel tudják ismerni, ki tudják mondani: Jézus az egyetlen, aki képes igazi életet teremteni az életben.

Az ünnepélyes Mária-köszöntőn a szentegyházi Szent Rita csoport tagjai imádkozták a rózsafüzért P. Gegő István Julianus OFM vezetésével. A szentmise után a kegyszobor másolatának kíséretében a kegytemplom körüli körmenettel zárták az alkalmat.