Kájoni János pályázatot hirdet a nevét viselő könyvtár

0
2616
Forrás: A Kájoni János Megyei Könyvtár honlapja

Kájoni János születésének 390. évfordulója alkalmából 2019-2020-ban, a Joannes Kájoni 390 emlékév keretében a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár kiemelt figyelmet szentel Kájoni személyének és munkásságának Hargita megyében. A tudós ferences szerzetes, építész, orgonista, orgonakészítő, zeneszerző, nyomdász, történetíró, botanikus sokoldalú tudományos, irodalmi, zenei és építő munkásságával, felekezeti türelmességével az erdélyi kultúra jelképes személyiségévé vált. Az általa hordozott értékek olyan életpéldát jelenthetnek, amellyel képesek azonosulni a mai fiatalok is. A Kájoni János Megyei Könyvtár névadója előtt tisztelegve, Kájoni János sokoldalú életművét, igazi polihisztori személyiségét, az általa képviselt szellemi értékeket igyekszik előtérbe állítani az emlékév programjai révén – írja a felhívásban.

Az intézmény „Joannes Kájoni 390” címmel hirdet ex libris pályázatot azzal a céllal, hogy a térségben élő fiatalok jobban megismerjék Kájoni János értékes, ma is időszerű életművét. A pályázatra középiskolás diákok (14-18 éves korosztály) alkotásait várják, az ex libris elvárásainak megfelelő képzőművészeti alkotásokkal.

Az ex libris műfaja, témája alkalmas lehet arra, hogy a diákok Kájoni-portrékat, Kájoni János életéhez, személyiségéhez, műveihez kapcsolható motívumokat, helyeket jelenítsenek meg kreatív módon, a művészet eszközeivel, technikai megkötések nélkül. A pályázatra beérkező munkákból a szervezők kiállítást rendeznek majd a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A legjobb alkotásokat díjazzák, az eredményhirdetésre és a díjazására májusban kerül majd sor az intézmény székhelyén szervezett rendezvényen. A kiállítás és az eredményhirdetés időpontjáról, helyszínéről a pályázókat időben értesítik a szervezők. A pályázat további részleteit IDE kattintva olvashatják el az alkotni szeretők.