Zarándoklat a Balkán-félszigetre

0
1518
Máriabeszterce/Fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Jelentkezőket vár a Szatmári Római Katolikus Püspökség a május 25-29. közötti zarándoklatára, amelynek számos különleges állomása lesz Medjugorjétól Máriabesztercéig.

A Szatmári Római Katolikus Püspökség idei első zarándoklata a Balkán-félsziget kegyhelyeit és látványosságait járja végig. Az utazók, május 25-i indulással már estére Medjugorje térségébe érnek, de előtte, többek között Szabácsban végigmennek a Latin hídon is, ahol 1914. június 28-án merénylet áldozata lett Ferenc Ferdinánd – ennek következtében robbant ki az első világháború. A második napon már délelőtt a Szent Jakab templomban imádkoznak, a köves Podbrdón a rózsafüzér titkairól elmélkednek, majd Mostárba kirándulnak, ahol a macskaköves utcákon eljuthatnak a nyüzsgő bazárba is.

Másnap Krisztus szenvedéseiről elmélkednek a Krizevac köves, meredek keresztútján. Később Horvátországba tesznek utazást, Vepricben mutatnak be szentmisét, felüdülnek az Adriai-tengerben és visszatérnek Hercegovinába. Az utolsó előtti napon a világörökség részeként szereplő Plitvicei-tavakhoz mennek a zarándokok, sétával és hajóval fedezik fel a 16, kisebb-nagyobb vízeséssel kapcsolódó tófüzért, május 29-én pedig Máriabeszterce megtekintése, a Boldogasszony csodatévő szobra előtt való ima után Nagykanizsa-Budapest útvonalon térnek vissza Szatmárnémetibe.

Az érdeklődők a Szatmári Római Katolikus Püspökségen, az 1 Decembrie 1918 utca 2. szám alatt, Mekker Enikőnél jelentkezhetnek személyesen, illetve a 0261-714955, 0261-716451 és 0744-483444 telefonszámokon kérhetnek további információt. Az idei zarándokutak részletes leírása megtalálható az egyházmegye hivatalos honlapján, IDE kattintva.

Józsa János