Bemutatták az Eucharisztikus Világkongresszus programját

0
1771
Fotó: A NEK honlapja

A Puskás Ferenc Stadionban elsőáldozással kezdődik és a Hősök terén szentmisével zárul majd az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK), amit Budapesten tartanak 2020-ban. A rendezvény programjáról Erdő Péter bíboros adott tájékoztatást Rómában.

A prímás, Esztergom-budapesti érsek elmondta, nemzetközi szokás szerint a NEK eseményei már a kongresszus előtti héten elkezdődnek: az esztergomi Szent Adalbert-központban teológiai konferencia vezeti be a nemzetközi találkozót. Ezen kívül szociális akciókkal készülnek a rászorulók segítésére: Budapesten is vendégségre várják őket közös asztalnál fogyasztott meleg étellel. A kezdeményezéshez más magyar városok csatlakozását is várják.

Középpontban a szolidaritás és a népek közötti barátság

Az eucharisztikus kongresszus két vezető témája a szolidaritás és a népek közötti barátság lesz. Erdő Péter úgy fogalmazott: a NEK nem politikai esemény, de társadalmi üzenete mindenképpen lesz. A 2020. szeptember 13-20. közt zajló eseménysorozat ünnepélyes nyitómiséjét szeptember 13-án délután, a Puskás Ferenc Stadionban mutatják be tömeges első áldozással. Erre Magyarországról és a környező országokból elsősorban alsó tagozatos gyerekeket várnak, szüleikkel és plébániájuk képviselőivel együtt. Az első áldozók több méretben előre elkészített ruháit csökkentett munkaképességűek varrják.

A bíboros kiemelte, hogy a NEK minden egyes rendezvényének megszervezéséhez külön dossziét állítanak össze a részletkérdések kidolgozásával, a buszok bérlésétől a szállásig, a biztonságtól az egészségügyi ellátásig, a misék szükséges kellékeitől a hangosításig és a többnyelvű tolmácsolásig. A kerekesszékes és beteg résztvevők számára az eseményeken könnyített hozzáférést biztosítanak.

Közös ima, népzene, szentmisék

Szeptember 14-18. között a NEK fő helyszíne a budapesti Hungexpo területe lesz: minden nap közös imával és elmélkedéssel kezdődik, amelyet magyar vagy külföldi püspök vagy bíboros vezet. Ezt tanúságtétel követi egyházi és világi személyekkel Ukrajnától a Közel-Keleten át Ázsiáig, például a hittel való kapcsolatról, egyházüldözésről. Majd egyórás katekézis következik a hit egyes témáiról, ezután pedig szentmise. Délutánonként munkacsoportokban folytatódik a beszélgetés: az előadók között Böjte Csaba atya is szerepel. Az esténkénti szabadidőben a NEK résztvevőinek Budapest és Magyarország megismerésére nyújtanak lehetőséget.

Szeptember 14-én a Csík Zenekar lép fel a MÜPA-ban, 15-én a NEK résztvevői különvonattal, – a tervek szerint az 1938-as magyarországi Eucharisztikus Kongresszus addigra helyreállított díszvonatával – az oltáriszentség kíséretében az esztergomi bazilikába utaznak imádságra. Itt a czestochowai pálosok jubileumi imát tartanak Boldog Özséb születésének évfordulóján. Dorogon a város koncerttel várja a NEK-résztvevőket. Szeptember 16-án mintegy tíz budapesti plébánián mutatnak be szentmiséket más programokkal.

A bíboros elmondta: a budapesti Zeneakadémia tanárainak segítségével elkészült a NEK-en bemutatandó lovári nyelvű mise zenei kísérete, angol és magyar részekkel is kiegészítve. Keleti liturgia helyszíne lesz a Szent István-bazilika a keleti katolikus egyházak papjainak koncelebrálásával.

„Fontos, hogy a vendégek lássák, hogy Magyarországon az egyház két tüdővel lélegzik, vagyis olyan területen vagyunk, ahol közel van a keleti kereszténység hagyománya is” – jegyezte meg Erdő Péter. Ugyanakkor kiállítás mutatja majd be a Műcsarnokban az egyház karitatív tevékenységét, a NEK kulturális kínálatában szerepel a 100 tagú Cigányzenekar és a Moszkvai Patriarchátus zenekarának fellépése, szeptember 17-én a Szent István-bazilika előtti téren az egyházi közösségek és mozgalmak imádkoznak. Szeptember 18-án este a Papp László Arénában Ákos-koncertre várják a résztvevőket, majd az éjszaka imádsággal, énekkel, tanúvallomásokkal folytatódik.

Még nem lehet tudni, hogy jön-e a pápa

Szeptember 19-én a NEK keretében a Cursillo mozgalom világtalálkozója zajlik, délután pedig a kongresszus nagymiséjét mutatják be a Kossuth téren, amelyen a tervek szerint a Szent Jobbot és a Szent Koronát is kiállítják. A mise után gyertyás körmenet indul a Hősök terére. Szeptember 20-án a Hősök terén mutatják be a zárómisét is, amelyet szokás szerint pápai legátus celebrál.

„Meghívtuk magát Ferenc pápát is, és eddig nem mondott nemet” – fűzte hozzá Erdő Péter. A bíboros hozzátette, hogy a találkozó magyarországi programjában akár változás is történhet: ha az április 11-én a Vatikánban ülésező orvosbizottság esetleg pozitív véleményt ad, akkor a Vatikán utat nyithat Mindszenty bíboros boldoggá avatása előtt.

Az eseménysorozat magyarországi szervezésében máris több százan vesznek részt: a 40 fős főtitkárság mellett minden egyházmegyében dolgozik NEK-felelős és más szervezők, valamint önkéntesek, akiknek eddig már 200 megbízólevelet adtak át. A véglegesített program és az ehhez kötött regisztrációs oldal ősszel jelenik meg a NEK magyarországi honlapján, amely a kongresszusra érkezők számára teremtett szálláslehetőségeket is feltünteti majd. A regisztráció nem minden programra ingyenes, de a fiatalok kedvezményben részesülnek, a résztvevőknek Budapest-kártyát biztosítanak. Több száz újságírót is várnak, akiknek külön sajtótermet állítanak fel.