Újabb vatikáni levéltári anyag vált kutathatóvá

0
1319
XII. Piusz pápa/Forrás: Vatican Media

A történészek számára régóta várt kutatásra nyújt lehetőséget Ferenc pápa: március 2-tól megnyitotta a Vatikáni Titkos Levéltár anyagát XII. Piusz pápasága idejére. A magyar kutatók is fontos anyagokhoz férhetnek.

A tanulmányozható dokumentumok XXI. Piusz pápának az 1939. március 2-án történt megválasztásától az 1958. október 9-én, Castel Gandolfóban bekövetkezett haláláig tartó időszakot fedik le. A magyar kutatók számára is különösen fontos anyagok válnak így elérhetővé, például Mindszenty József bíboros Esztergom-budapesti érsekké való kinevezése, az 1956-al kapcsolatos római történészek állásfoglalása, a visszacsatolt felvidéki és erdélyi területek egyházkormányzati kezelése, az 1940-50-es évekbeli püspöki kinevezések – hangzott el a Vatikáni Rádióban. Tusor Péter történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, a Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport alapító vezetője ugyanakkor elmondta, hogy
tudományos szempontból nem várható fordulat XII. Piusz második világháborús szerepének megítélésében, hiszen az ezzel kapcsolatos dokumentumok II. János Pál és XVI. Benedek döntése nyomán is kutathatóak voltak.

A történész mindemellett szenzációsnak nevezte a lehetőséget, hiszen elmondása szerint magyar vonatkozásban számos, eddig homályban lévő kérdés tisztázódhat Mindszenty bíboros történelmi szerepét vagy az ’56-os eseményekkel kapcsolatos római állásfoglalást illetően.

Az anyagot Ferenc pápa XII. Piusz pápává választásának nyolcvanadik évfordulója alkalmából tette kutathatóvá. A szentatya úgy nyilatkozott, hogy az új kutatások XII. Piusz felmagasztalásához fognak hozzájárulni, mert „ő a nehéz helyzetekben is bölcs és keresztényi döntéseket hozott”. A második világháború idején zajlott zsidó üldöztetés kapcsán többször felmerült a kérdés történészek és sajtós körökben, hogy XII. Piusz segítette-e avagy sem a zsidókat: az ilyen kérdések tisztázása érdekében minősítettek nyilvánossá bizonyos, ezzel kapcsolatos dokumentumokat már korábban a Vatikáni Levéltárban. Tusor Péter kiemelte, nem várható, hogy történeti, emlékezetpolitikai szempontból a most kutathatóvá tett anyagból, XII. Piusz személyét és világháborús szerepvállalását tekintve bármilyen negatívum előkerülne.