Szent László-virágkocsival köszöntik a pápát Csíksomlyón

0
2321
Szent László-virágkocsi a 45. Debreceni Virágkarneválon/Archív: Czeglédi Zsolt, MTI

Szent László alakját szimbolizáló és ereklyéit bemutató virágkocsival köszönti Ferenc pápát Csíksomlyón Debrecen városa. A kocsit a római katolikus, görögkatolikus és református egyházi elöljárók közösen készíttetik az egyetem és a város segédletével a szentatya fogadására. 

Február végén tartottak sajtótájékoztatót a szervezők a debreceni Református Kollégiumban. Dénes Zoltán plébános felidézte, hogy Debrecenben egyszer már áthaladt egy kocsi, amely Szent László testét vitte Somogyvárról végső nyughelyére, a váradi Szűz Mária-székesegyházba – írja az MTI. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere támogatásával ezt az ősi eseményt újítják meg zarándoklattal Somogyvárról Debrecenbe, onnan Nagyváradra, majd Csíksomlyóra, a pápai szentmisére. Útközben szalagokkal, zászlókkal, üzenetekkel lehet majd díszíteni a virágkocsit.

Papp László polgármester hozzátette: a virágkarnevál városa ezzel a kocsival egyrészt tiszteleg Szent László király emléke előtt, másrészt üzeni, hogy az anyaország felelősséget vállal a határon túli magyarságért. A kompozíciót a város, az egyetem, valamint a görögkatolikus, a római katolikus és a református egyház összefogásával készítik el. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja kiemelte: azonnal csatlakoztak a kezdeményezéshez, amely a zarándoklattal méltó módon elevenít fel a régi hagyományt és tovább mélyíti az egyetem erdélyi és partiumi kapcsolatait. Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita úgy véli, hogy a csíksomlyói és balázsfalvai pápalátogatás sebeket fog gyógyítani mind magyar-román viszonyban, mind a görögkatolikusok, az ortodoxok és a római katolikusok kapcsolatában.

Palánki Ferenc római katolikus megyéspüspök a zarándokút lelkiségére hívta fel a figyelmet mondván: „a mi felelősségünk, hogy a zarándoklatnak minél több lelki gyümölcse legyen”. Fekete Károly tiszántúli református püspök felidézte II. János Pál pápa 1991-es debreceni látogatását, amikor a szentatya a kiengesztelődés jegyében helyezett el koszorút a protestáns gályarabok emlékművén. Hozzátette: a reformátusok felső-tiszavidéki és partiumi templomaik falán rájuk bízott kincsként őrzik a Szent Lászlót ábrázoló freskókat, s a lovagkirályt ábrázoló virágkocsin ott lesznek a reformátusok virágai is. 

A Szent Lászlót megjelenítő virágkocsi augusztus 20-án, az ötvenedik debreceni virágkarneválon már a zarándoklatot megjárt kegytárgyként fog megjelenni – hangzott el a sajtótájékoztatón.