Nevelésre születtél

0
1364
Forrás: A temesvári egyházmegye hírportálja

Keresztény pedagógusok lelki napját szervezte meg a temesvári püspökség február 23-án, szombaton Máriaradnán azzal a céllal, hogy lehetőséget biztosítsanak a keresztény szellemű pedagógusok lelkiekben való gazdagodására, hivatásukban való megerősödésre.

Magyar és román nyelvű csoport részére is tartottak előadásokat a rendezvényen. A magyar foglalkozást a szegedi piarista P. Zsódi Viktor vezette, míg a román nyelvűt Riba Ioan, a bukaresti Szent József Katolikus  Főgimnázium lelki igazgatója – számol be az eseményről a temesvári egyházmegye hírportálja.

A pedagógus erőforrásai című színes előadásában P. Zsódi Viktor tanulságos példákat hozott, saját nevelési tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel, akik különleges csapatjátékban is részt vettek, amelyen az együttműködés és a lényegre való figyelés kapott kulcsszerepet. A piarista szerzetes második előadása, A gyermek mint ajándék ráirányította a pedagógusok figyelmét arra, hogy mindenki a maga módján szeret,  mint ahogy ez kiderül Gary Chapman  „Az öt szeretetnyelv” című könyvéből is. A résztvevők megérthették, hogy a szeretetnyelvek az Istennel való kapcsolatban is érvényesülnek és felfedezhetőek.

Fotók: A temesvári egyházmegye hírportálja

A gyónás után kiscsoportos beszélgetést tartottak a pedagógusi célok és az Istenkép témájában. A csoportok fohászokat fogalmaztak, amelyek könyörgésként szolgáltak a rendezvényt záró szentmisében. A Szilvágyi Zsolt által  bemutatott szentmisén az oktatók saját felajánlásai is az oltár elé kerültek egy szívecskére írva. A mise végén útravalóval távoztak a résztvevők: kezükben gyertyával, amely utal a „Ti vagytok a világ világossága…” (Mt 5,14) jézusi mondásra, a gyertyán pedig a „Nevelésre születtél” üzenet olvasható egyféle megerősítésképpen a pedagógusok felé, hogy úgy érezzék, jó helyen vannak, ez a hivatásuk, tovább kell vinniük a lángot.

Back Mária, az aradi Csiky Gergely Főgimnázium hitoktatója és könyvtárosa