A Caritas online is segít

0
1362

Magyarországi és szlovákiai partnereivel együtt a szatmári Caritas egy online tanulásra lehetőséget adó platform létrehozását vállalta, amely még több speciális nevelési igényű gyermek számára teszi elérhetővé a korai fejlesztést.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet a nyíregyházi Rejtett Kincsek Down Egyesülettel és a kassai Centrum Libertával közösen újabb Erasmus+ pályázatban vesz részt. Az „Eltérő fejlődésű gyerekek fejlesztése online támogatással” elnevezésű projekt célkitűzése egy innovatív, rugalmasan bővíthető e-learning, azaz virtuális tanulási modulrendszer kidolgozása a korai fejlesztésben tapasztalható ellátási nehézségek javítása és a társadalmi inklúzió alacsony szintjének növelése érdekében.

A projektben érintett szervezetek számára fontos, hogy az e-learning platform reális igényekre épüljön, ezért egy 10 kérdésből álló igényfelmérő kérdőívet állítottak össze, amelyet 3 országból összesen 100 szülő töltött ki.
A válaszokból kiderül, hogy a kitöltők több mint 70 százaléka napi 5 óránál többet, vagy akár az egész napot gyermekével tölti. A közös tanulásra fordított időt illetően közel 20 százalék válaszolta azt, hogy az együtt eltöltött idő 0-10 százalékát fordítják tanulásra. A legtöbb válaszadó ezt az időt 10-20 százalék között jelölte meg.

Arra a kérdésre, mely területen érdekelné a szülőt online tartalom, mintegy 70 százalék jelezte, hogy a kommunikáció és beszéd, valamint az önállóság számára a legfontosabb. A válaszok arányát tekintve a középmezőnyben a finommotorika, valamint a kognitív készség áll, végül pedig a nagymozgás és a szociális készségek érdekelnék a szülőket. A kérdőívek feldolgozásának eredményei alapján az e-learning rendszer felépítése és témái megalapozottnak bizonyultak, így a következő lépésben a 12 hetes szófelismerési e-learning modult dolgozzák ki közösen a résztvevő szervezetek, amelyet hamarosan tesztelhetnek is a sajátos igényű gyermeket nevelő szülők.

Palincas Erika