Őrző Rákóczisok a teremtett világ védelméért

0
2310
Fotó: Kilyén Zsófia

A marosvásárhelyi Rákóczi Ferenc líceum diákjai lelkes környezetvédelmi aktivitásba kezdtek a SzékelyKapuk–ZöldKapuk nevű ökocivilizációs verseny keretében. Munkájukkal arra hívják fel a figyelmet, hogy mindannyihnk felelőssége életterünk védelme.

„A nevelés nem a gyerek fejébe töltött tudást jelenti, hanem külső segítséget egy belső érlelődéshez” – Müller Péter gondolatának szellemében zajlik az élet a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumban, ahol az iskolai tanítás-tanulás mellett a pedagógusok igyekeznek támogatni minden olyan diákkezdeményezést, amely során a gyerekek élesben alkalmazhatják ismereteiket, és kamatoztathatják tehetségüket, adottságaikat.

Az üzenet útra kel

Az egyik ilyen program során az iskola ötödik osztályosai, bekapcsolódva a Magyarországról induló SzékelyKapuk–ZöldKapuk nevű ökocivilizációs versenybe lelkes környezetvédelmi aktivitásba kezdtek. A csapat az Őrző Rákóczisok nevet választotta, mert – ahogyan a névválasztással is utalnak rá – védeni, őrizni szeretnék a teremtett világot, ennek fontosságára felhívni a figyelmet, erről minél többet megtudni, és ezt minél szélesebb körben népszerűsíteni.

Fotók: Kilyén Zsófia

A közös projekt során Naphegyi Zsuzsanna rajztanárnő segítségével a környezetvédelmi témákra épülő plakátokat készítettek, majd vándorkiállítást is szerveztek ezekből. A plakátok segítségével az éghajlatváltozásra, a szemetes élővilágunkra és az ehhez kapcsolódó közös felelősségünkre szeretnék felhívni a gyerekek a figyelmet. Ennek érdekében az elkészített plakátokból kiállítást rendeztek a Keresztelő Szent János Plébánia Deus Providebit Tanulmányi Házában február 10-17. között. A munkákat ezt követően vándorkiállítás formájában a város több intézményében is bemutatják.

Többszörösen hasznos közösségi élmény

Kilyén Zsófia, az ötödikesek osztályfőnöke, aki a közös munkát irányítja, számos gyümölcsét látja a közös projektnek: a diákok informálódnak, adatokat gyűjtenek a környezetvédelmi kérdésekről, és egyre szélesebb lesz a látókörük, mindemellett igazi közösséggé kovácsolódnak a közös munka során. Elmondta, fontos, hogy a diákok ilyen hasznos dologban programban vesznek részt, ami kilépteti őket a saját kis világukból, hogy a közösség, a társadalom, a jövő érdekében tegyenek valamit. Mindezt közösen, csapatban és jókedvvel, saját elhatározásból. Balla Imre, a líceum lelki vezetője is szívesen látja, ha a gyerekek lelkesednek egy-egy ilyen ügyért.

„Iskolalelkészként rendszeresen időt töltök az iskolában, így láthattam, ahogyan lelkesen készítették a plakátokat, idejüket, eszközeiket, sőt ruháikat sem sajnálták az ügy érdekében. Öröm látni, hogy igazi lelkesedéssel vesznek részt a diákok ebben, nem rájuk erőltetett feladatként élik meg, hanem élvezettel és örömmel kacsolódnak be, a magukénak érzik a témát. Ez a belső motiváció pedig igazi motorként bennük marad, és a most elkezdett munka tudatosan élő felnőttekké teheti majd őket, akik mindig tenni fognak a teremtett világ védelméért” – mondta Balla Imre.

Az iskolában számos hasonló kezdeményezés zajlik. A legnagyobb ehhez hasonló projekt az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket mozgalomhoz való csatlakozás, amelyben a XI.C társadalomtudomány profilú osztály diákjai vesznek részt Bradner Judit Emőke és Kolozsvári Szilárd Tanárok vezetésével.

Molnár Izabella