Felújítják a nagyváradi székesegyház orgonáját

1
2558
Forrás: A nagyváradi egyházmegye hírportálja

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség pályázatot nyert a székesegyház orgonájának felújítására. A templomi liturgikus hangszer restaurálása egy nagyobb méretű magyar-román határon átívelő projekt része, amelynek fő célja a turisztikai humán erőforrás képzése.

A pályázat futamideje 2019. március 1-től számított tizennyolc hónap. A projektben részt vevő hat partnerre eső összköltség több mint 2,5 millió euró, ebből a püspökség közel félmillió eurós támogatásban részesül, amelynek 85%-a uniós finanszírozás, 13%-a román kormány által biztosított forrás, valamint 2%-a vissza nem térítendő önerő – értesít a nagyváradi egyházmegye hírportálja.

A püspökség kilencven személy képzését vállalta fel hat tematikában, ezek között szerepel a restaurátori, kiállításszervezői, teremőr/gyűjteménykezelői, kántor-orgonistai szakoktatás. Ez utóbbi az, amelynek oktatásához megfelelő hangszerre van szükség, így indokolttá válik a projekt keretén belül az orgona feljavítása. A szakképesítéseken, és hangszer restaurálásán kívül, a projekt magába foglal még két nagyméretű komolyzenei eseményt is.

A barokk orgona 1782-ben készült el, a bécsi Fridolin Festl orgonamester alkotása. Az 1890-es években Ország Sándor kibővítette és lényegesen átalakította az orgonát. A mostani restauráció a XIX. századi állapothoz való visszatérést célozza meg. A közbeszerzésre csak szakképzett restaurátorműhelyek jelentkezhetnek, de a püspökség független szakértőket is bevon tanácsosi minőségben úgy a tervezési fázisba, mint a kivitelezés felügyeletébe.

1 HOZZÁSZÓLÁS