A betegek világnapja Marosvásárhelyen

0
1415
Fotó: Molnár József

Marosvásárhelyen a város betegei a Keresztelő Szent János plébánián egész napos rendezvénysorozat keretében ülték meg a betegek világnapját.

A délelőtti órákban a város papjai közösen mutatták be a betegek szentségének kiszolgáltatásával egybekötött ünnepi szentmisét. Palkó Ágoston plébános, a Máltai Szeretetszolgálat lelki vezetője ünnepi beszédében a ma emberének legnagyobb betegségét, a félelmet és az ebből táplálkozó depressziót emelte ki és szelídítette meg, Jézus mondását idézve: „Ne féljetek!”.

Fotók: Molnár József

A szentmise után a szeretetszolgálat lelkes önkéntesei rövid kulturális programot szerveztek az összegyűlt időseknek és betegeknek a Deus Providebit Tanulmányi Ház nagytermében. Ennek keretében a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum diákjai bemutatták a Mátyás király és a kolozsvári bíró című rövid színdarabot. Ezt követően szeretetvendégséget tartottak, valamint a Caritas munkatársai a résztvevők számára ingyenes vércukorszint- és vérnyomásmérést is végeztek.

Délután Varga László kaposvári megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét és mondott szentbeszédet a zsúfolásig telt plébániatemplomban. Homíliájában a szenvedéshez való viszonyulásról beszélt, kiemelve, hogy ezt a témát csak végtelen alázattal lehet megközelíteni. Ennek a titka pedig nagyon egyszerű: fel kell ismerni azt, hogy az oltáriszentségben megtört Krisztus és a szenvedésben megtört ember ugyanaz. Addig kell szemlélni az oltáriszentségben jelenlevő Krisztust, amíg fel nem ismerjük a szenvedő emberben jelen levő Krisztust – hangsúlyozta ki a főpásztor. A hit titkának nevezte ezt, amelyet saját élettörténetéből megosztott eseményekkel világított meg.

Tanulságként elmondta: a betegekhez ugyanolyan gyengédséggel kell közelíteni, mint amilyen gyengédséggel érinti meg az édesanya a csecsemőjét. Közel kell menni a szenvedőkhöz, mert csak így tudjuk átadni nekik a szeretet ajándékát. Szükségünk van a szenvedőkre, nemcsak nekik van szükségük ránk! Ők tudják megmozdítani bennünk a szeretetet, az irgalmat, és ezáltal találkozhatunk bennük a köztünk jelen levő Krisztussal.

Molnár Izabella

A nagyváradi és szatmári egyházközségekben ez alkalomból zajlott szentmisékről, eseményekről ITT olvashatja összefoglalónkat (szerk.).