A PÜSPÖKRE emlékeztek

0
2414
Fotó: Tompa Réka

Kolozsváron, Márton Áron püspökké szentelésének helyszínén is megemlékeztek Erdély nagy püspökéről, szentelésének 80 évfordulóján.

A bevezetőben elhangzott Bartis Ferenc kevéssé ismert köszöntő verse Laczkó Vass Róbert színművész tolmácsolásában (a versvideó ITT látható), megalapozva az ünnepi hangulatot. A szentmise főcelebránsa Fodor József nagyprépost, a nagyváradi egyházmegye általános helynöke volt. A felújítás alatt álló Szent Mihály templom zsúfolásig megtelt hívekkel és a környék papságával. A Potyó István vezette Szent Cecília kórus többek között Dan Mizrahi, az egykori zsidó rabtárs Márton Áron tiszteletére írt zeneművét is megszólaltatta.

Fotók: Tompa Réka

Fodor József beszédében a nyáját őrző pásztorról szólt, személyes emlékei felelevenítésén túl számos újszerű történelmi adattal is szolgált. Márton Áron 1939. december 8. és 1942. május 20. között a nagyváradi egyházmegye apostoli kormányzója volt. Fiedler István püspököt 1939-ben politikai nyomásra félreállították, ebben a zűrzavaros időszakban volt Márton Áron jó pásztora a nagyváradi egyházmegyének is. A személyes élmények, a találkozások a püspökkel máig felejthetetlen élmények. Akik találkoztak vele, azok emlékezetében ő marad a nagybetűs PÜSPÖK.

A szentmisét követően a nagy számban összegyűlt érdeklődő kolozsváriak a Babes-Bolyai Tudományegyetem főépületében folytatták az ünneplést. Bogdán Zsolt Márton Áron szavait tolmácsolva tanítási módját, stílusát, alakját elevenítette fel. Lázár Csilla a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum létrejöttéről, az aköré szerveződött és az emlékezést szolgáló rendezvényekről szólt képes beszámolójában. Az estet méltó módon koronázta meg Zágoni Balázs A püspök reggelije című filmje. A több mint tíz évig készült film Márton Áron életének első ötven esztendejét eleveníti fel, emberi arcát, a vívódó, gyötrődő embert keresi és mutatja meg.

A keresés a film alapgondolata és kulcsmotívuma: hogyan lehet, hogy a mozgófilm századában nem maradt fenn egyetlen mozgó képkockasor sem a püspökről? A mozgókép utáni nyomozás meglepő eredményével a film végén úgy szembesülhet a néző, hogy az egyben örök érvényű, Márton Áronra mélységesen jellemző tanulsággal is szolgál. Zágoni Balázs rendezővel készült beszélgetésünket ITT olvashatják.

Összegezve elmondható, hogy Márton Áron élete igen jelentős szakaszát töltötte, jelentős dolgokat indított el és valósított meg, így egyáltalán nem véletlen, hogy püspökké szentelése helyszínéül a kincses várost választotta. Az egykori eseményre kitett magáért a város lakossága, és 80 év múlva sem kellett szégyenkeznünk: Márton Áron életpéldája érezhetően, kézzel foghatóan ma is vonz.