Ne érezzék azt, hogy egyedül vannak

0
1401
Fotó: Szombati-Gille Tamás

Meleg ebéd mellé mosoly is jár, hogy a nélkülözők úgy érezzék, nincsenek egyedül, törődnek velük. Százötven rászorulónak osztottak meleg ételt a nagyváradi Caritas Catolica önkéntesei.

A jótékonysághoz nem feltétlenül van szükség hatalmas anyagi forrásokra, néha elég az is, ha néhány jóakaratú ember összeáll és szabadidejét, kétkezi munkáját arra áldozza, hogy másoknak örömöt szerezzen. Így tett hétfőn egy maroknyi nagyváradi fiatal is, akik nem voltak restek a vakáció első napján ugyanolyan korán felkelni, mintha iskolába mennének, és fél napjukat arra áldozni, hogy saját kezükkel készítsenek, és rászorulók részére kiosszanak 150 adag gulyáslevest.

A szerző fotói

A diákok már reggel 8 órakor serénykedtek a konyhán: krumplit pucoltak, zöldséget és húst kockáztak hosszú órákon át, Szigeti Berkeczi Hajnal konyhafőnök irányítása alatt. Volt aki már gyakorlott mozdulatokkal hámozott, szeletelt, mások akkor ismerkedtek a konyhai munka fortélyaival. Mindenki szívvel-lélekkel végezte feladatát, jó hangulatban telt a munka. Miután a levest feltették főni, jutott idő egy kis lazításra is, mindenki erőt gyűjthetett a munka kellemesebbik részére, az étel kiosztására, a nagy állomással szemben, ebédidőben.

Rendszeres meleg ebéd, egész évben

„Számomra az önkéntesség nagyszerű dolog. Nagy élmény volt az, hogy új tagokat, új embereket ismerhettem meg és ez által tudtunk segíteni szegény embereken. Mindig is szükségét éreztem annak, hogy segítsek másokon. Amikor leülök az asztal mellé ebédelni, a meleg lakásban rájövök, hogy más emberek kint fagyoskodva éheznek. A mai világban az emberek elfelejtenek másokról is gondoskodni. Azokról, akiknek annyi sem adatott meg, mint nekünk. Buzdítom az embereket, hogy aki megteheti, segítsen másokon. Egy ember nem tud mindenkin segíteni, de minden ember tud valakin. Ez az akció is példa lehet más ember számára. Nekünk fontos, hogy ne csak segítsünk, de mosolyt is csaljunk az emberek arcára, hogy ne érezzék azt, egyedül vannak” – nyilatkozta az akciót követően Szabó Kinga önkéntes.

A nagyváradi Caritas egyébként napi rendszerességgel mintegy 80 rászorulónak biztosít meleg ebédet a szervezet szegénykonyháján az év folyamán. A hideg téli időszakban azonban a hétfőihez hasonló nyilvános önkéntes akciókkal is igyekszik minél több embert támogatni és felhívni a figyelmet a közösség és az összefogás fontosságára a rászorulók megsegítésében. A hétfői akció hozzávalóit a német Caritasverband Passau segélyszervezet támogatása biztosította, amely évtizedek óta támogatja a szegényétkeztetési programot.

Szombati-Gille Tamás