Ferenc pápa és az Al-Azhar főimámja történelmi jelentőségű nyilatkozatot írt alá

0
1316
Forrás: Vatican Media

Ferenc pápa és az, Al-Azhar főimámja, Ahmed Al-Tayyib egyiptomi szunnita főimám történelmi nyilatkozatot írt alá: a dokumentum határozottan elítéli a terrorizmust, az erőszakot és, többek közt a vallási értékekhez való visszatérésre buzdít.

Az emberi testvériségről szóló dokumentum a világ békéje és a közös együttélés érdekében címet viselő nyilatkozatot február 4-én írta alá Abu-Dzabiban Ferenc pápa és az Al-Azhar főimámja Ahmed Al-Tayyib a szentatya apostoli látogatásának apropóján. „Isten nem akarja, hogy nevét felhasználva rettegésben tartsák az embereket” – áll a nyilatkozatban. Az iszlám szunnita ága képviseli a muzulmán hívek 90 százalékát, a kairói Al-Azhar Egyetem pedig a szunnita iszlám legfőbb vallási központja.

Mindez nem csak a kereszténység és az iszlám közötti kapcsolatokban számít mérföldkőnek, de a nemzetközi színtérre is erős hatást gyakorló üzenet – írja a Vatican News. Az előszóban kijelentik, hogy a hit a hívőt arra ösztönzi, hogy a másikban testvért lásson, akit támogat és szeret. A felek ezután rámutatnak, hogy őszintén és komolyan átgondolt dokumentumról van szó, amely arra hív minden embert, akik szívükben az Istenbe és az emberi testvériségbe vetett hitet hordozzák, hogy egyesítsék erejüket és dolgozzanak együtt. A dokumentum elején a pápa és a főimám először Isten nevében szólnak, aki minden embert egyenlőnek teremtett a jogok, a kötelezettségek és a méltóság terén, majd minden ártatlan lélek nevében beszélnek, akinek megölését Isten megtiltotta. Ezt követően a szegények, az árvák és az özvegyek, a menekültek, a száműzöttek, továbbá a háborúk és üldöztetések áldozatai nevében emelik fel szavukat.

A nyilatkozatban szerepel, hogy a katolikus egyház „felvállalja a párbeszéd kultúráját” a szunnita iszlám képviselőivel.

Elköteleződni a béke terjesztése mellett

A dokumentummal azt kérik a világ vezetőitől, a nemzetközi politika és gazdaság alakítóitól, hogy komolyan kötelezzék el magukat a tolerancia, az együttélés és a béke kultúrájának terjesztése mellett. Mielőbb lépjenek fel az ártatlan vér kioltásának, a háborúk és a konfliktusok felszámolása ellen, a környezeti pusztulás, a kulturális és az erkölcsi hanyatlás megfékezése ellen.

Meggyőződésük, hogy a modern világ válságának legfontosabb okai között van az elaltatott emberi lelkiismeret és a vallási értékektől való eltávolodás, valamint az individualizmus és a materialista filozófiák eluralkodása. Hangsúlyozták, hogy a vallási és nemzeti szélsőségesség az intoleranciával együtt a darabokban zajló harmadik világháború megjelenését eredményezték.

„A Teremtő azért adta nekünk az élet ajándékát, hogy védelmezzük azt. Olyan ajándék ez, amelyet senkinek nincs joga elvenni, fenyegetni vagy kedve szerint manipulálni” – emlékeztet a szunnita vallási vezető. A pápa és a főimám továbbá határozottan kijelentik, hogy a vallások sohasem szítanak háborúra, gyűlöletre, ellenségeskedésre, szélsőségességre, erőszakra vagy vérontásra. Ezek a katasztrófák a vallási tanítások eltorzításának, a vallások és vallási csoportok politikai célra való felhasználásának gyümölcsei.

A terrorizmus a vallási szövegek hibás értelmezése

Elítélik azt, hogy az embereket egy bizonyos valláshoz vagy kultúrához való csatlakozásra kényszerítsék vagy hogy rájuk erőltessenek egy civilizációs formát, amit mások nem fogadnak el. Emellett felhívják a figyelmet arra, hogy kötelességünk az istentiszteleti helyek és az oda tartozó tárgyak védelme. Kijelentették, a terrorizmus a vallási szövegek hibás értelmezésének, az éhezés, a szegénység, az igazságtalanság, az elnyomás és az arrogancia ösztönözte politika következménye.

A nyilatkozat szerint a pápa és a főimám is elutasítják a kisebbség fogalmának diszkriminatív használatát, ugyanakkor nélkülözhetetlennek tekintik a nők jogainak elismerését a tanuláshoz, a munkavállaláshoz, a politikai jogok gyakorlásához. Továbbá kiemelték, hogy fel kell szabadítani őket a történelmi és társadalmi nyomás alól. Hangsúlyozták a gyermekek védelmét, illetve az egészséges életmód biztosítását számukra.