Százötvennégy gyerek rajzolt

0
1449
A kánai menyegzőtől a feltámadásig a tanulóknak különböző témákat kellett papírra vetniük/Fotó: Józsa János

A 10-es Számú Általános Iskola adott otthont az ötödik alkalommal rendezett Szent Lukács rajzversenynek Szatmárnémetiben. A kánai menyegzőtől a feltámadásig számos bibliai történetet megfestve, kreativitás útján kerültek közelebb Istenhez a gyermekek.

Szatmár megye iskoláiban tanulóknak hirdette meg a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye főtanfelügyelősége és a 10-es Számú Általános Iskola azt a rajzversenyt, amely immár ötödik éve merít bibliai témákból és ad lehetőséget a gyerekeknek kreativitásuk kifejezésére.

A vetélkedőn a megye több oktatási intézményének százötvennégy tanulója vett részt január 31-én, csütörtökön a szatmárnémeti 10-es számú iskolában. A tanárok verseny előtti, nyilvános egyeztetésén Gnándt Zoltán iskolaigazgató örömét fejezte ki, hogy az általa vezetett oktatási intézmény lehet házigazdája a versenynek. Elmondta, fontosnak érzi, hogy lehetőséget biztosítsanak a gyerekeknek kreativitásuk kifejezésére és, hogy az oktatást így még inkább élménygazdaggá tegyék.

Élménygazdagabbá válik így az oktatás

Szent Lukács nevében, a művészeti nevelésért

Az eseményen részt vett Miclăuș Nicu Sever iskolán kívüli tevékenységekért felelős tanfelügyelő is, aki arra kérte a tanárokat, tegyék a versenyt élményszerűvé a gyerekeknek, mondják el nekik, hogy a rajzaik értéket képviselnek. Ugyanakkor ragaszkodjanak a szakszerűséghez, figyeljenek a helyes pontozásra. Javasolta, hogy az elkészült rajzokat állítsák majd ki az iskolában, mutassák meg a tanulóknak és a szülőknek is.

A verseny ötlete Szilágyi Norbert római katolikus vallástanáré, aki öt éve azért indította el a megmérettetést, hogy a fiatalokhoz közelebb hozzák a Szentírást, a bibliai történeteket, témákat, hogy ezáltal is neveljék a tanulókat. A rajzverseny címe Szent Lukács, hiszen az evangélista többek között a festészetben is kiemelkedett, a festők védőszentjükként tisztelik.

A díjazottakat majd a szervezők értesítik

A csütörtöki versenyt öt kategóriában és ennek megfelelően öt témában rendezték: az előkészítős-második osztályos tanulók a vihar (Mt 8,23-27) témáját kapták, a harmadik-negyedik osztályosok a kánai menyegző (Jn 2,1-11) történetét ábrázolták, az ötödik-hatodik osztályosok a magvető (Mt 13,1-9) történetét, a hetedik-nyolcadikosok a tékozló fiú (Lk 15,11-32) történetét, a kilenc-tizenkettedik osztályosok pedig a feltámadás (Lk 24,1-43) eseményeit jelenítették meg. Az elkészült rajzokat, festményeket három tagból álló zsűri értékeli ki és pontozza majd. A díjazottakat a versenyt szervező tanárok értesítik.

Józsa János