Te tudnál éhesen tanulni?

0
1579
Forrás: Facebook/CaritasAB

A Gyulafehérvári Caritas tavaly ősszel indította el SMS-kampányát, amely során rászoruló gyerekek meleg ebédjére lehetett adakozni, az összegyűlt összeg azonban nem elég, így ismét segítséget kérnek.

A 2018-ban, október 15 – január 15. között futó kampány során mintegy 3000, egyenként 2 eurót érő SMS érkezett. A Caritas munkatársai nagyon örülnek ennek az eredménynek, viszont a foglalkoztató központjaikban tanuló gyerekeknek a hétköznapokon napi egy meleg ebéd biztosítása jóval nagyobb összeget igényel. Az eddig beérkezett összeg sajnos még egy heti ellátásra sem nyújt fedezetet, ezért úgy döntöttek, folytatják a kampányt egészen április 15-ig.

A szervezet által Hargita, Maros, Kovászna és Hunyad megyében – többnyire vidéken – működtetett 19 nappali foglalkoztató központba mintegy 700 hátrányos helyzetű gyermek jár, akiknek óvoda vagy iskola után a Caritas szakképzett munkatársai naponta nyújtanak oktató és felzárkóztató tevékenységet. A gyakran különböző nehézségekkel küzdő, nélkülözésben élő kicsiknek mindig nagy kérdés, hogy mit egyenek. Egy éhes gyermek nem tud a tanulásra figyelni, a korgó pocakja folyamatosan eltereli gondolatait – írja a szervezet közleményében, amelyben a Te tudnál éhesen tanulni? kérdéssel hívják fel a figyelmet a problémára.

8840 és készülhet egy újabb tányér meleg leves

A beérkezett üzenetek számát figyelembe véve a kampány szervezői úgy érzik, hogy az emberek bizalmatlanok ezzel az adományozási formával kapcsolatban, holott napjainkban az adakozásnak ez az egyik legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja a Caritas szerint. Az SMS-be nem szükséges semmit gépelni, a sikeres küldést követően pedig egy igazoló üzenetnek kell érkeznie. További támogatáshoz a küldés többször is megismételhető.

A romániai oktatási intézményekben hamarosan megkezdődik a második félév, így a nappali foglalkoztató központokban is folytatódik a tevékenység. Az április 15-ig küldött üzenetek közvetett módon hozzájárulnak a kisdiákok eredményesebb tanévzárásához, mivel így kevesebb alkalommal kell éhesen tanulniuk. A Caritas munkatársai bíznak benne, hogy a lakosság ezentúl is felkarolja a nélkülözésben élők sorsát. Egy ebéd árát a 8840-es telefonszámra lehet elküldeni.