Kántorok egyházmegyei találkozója

0
2073
Fotók: Váncsa Csaba

A temesvári egyházmegyei ifjúsági központ nagytermében kántorok egyházmegyei találkozója volt január 26-án.  A találkozóra több plébános elkísérte kántorát vagy azokat, akik kántornak szeretnének tanulni. A 11 órakor kezdődő találkozót dr. prof. Walter Kindl, a temesvári székesegyház karmestere nyitotta meg, aki elmondta, hogy egy hosszú idő után újra találkoznak az egyházmegye kántorai, s kiemelte, hogy mennyire fontos, hogy hasonló alkalmakkor tapasztalatokat tudjanak cserélni a résztvevők. 

A találkozón részt vett Pál József-Csaba, a temesvári egyházmegye főpásztora, aki előadást tartott az egybegyűlt kántoroknak. A főpásztor előadásában Michael Withe és Tom Corcoran Újraépítve – Egy katolikus plébánia története című könyvből idéztt egy részletet, amelyben az eucharisztia vasárnapi ünnepléséről, annak fontosságáról írnak. „A hétvégi ceremónia nagyobb átélést, jobb hatás kell hogy keltsen, úgy jobban az ember szívéhez hatol. A hétvégi szertartásnak egyfajta úti élménynek kellene lennie, amely a résztvevők érzelmi intellektuális és végeredményben spirituális úton eljuthatnak Isten magasabb valóságához. (…) A zene képes arra amire a szavak nem”.  A temesvári megyéspüspök elmondta: a zene megsokszorozhatja az élményt, a jól megválasztott zene a szertartás során magasabb szférákba emeli a közösség tagjait.  Az előadás végén pár jó tanáccsal látta el úgy a kántorokat mint a jelenlevő plébánosokat azzal kapcsolatban, hogy mit tehetnek meg ők is a saját plébániájukon annak érdekében, hogy ünnepélyesebb legyen a liturgia.

Az előadást követően a résztvevők kiscsoportokban megbeszélték örömeiket, nehézségeiket és javaslataikat, kérdéseiket a jövőre nézve. A plénumon, ahol mindezekre a kérdésekre válaszokat kaptak, kiderült, hogy többet szeretnének együttműködni, tapasztalatot cserélni.

A találkozót a napközi imaóra közös eléneklésével zárták a temesvári Szent Katalin plébániatemplomban.


Váncsa Csaba 

MEGOSZTÁS