Közösen a hátrányos helyzetű fiatalokért

0
1319
Közös munkával, szakértői egyeztetéssel lehet sikeres a hátrányos helyzetűek integrációja/A szerző fotója

A Caritas legújabb workshopján a gazdasági szektor, a tanügy, a civil szervezetek és a roma kisebbség képviselői közösen igyekeztek megoldást keresni arra, hogy hogyan támogathatják a hátrányos helyzetű vidéki fiatalokat kötelező tanulmányaik elvégzésében és a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet kezdeményezésére január 22-én megszervezett workshop keretében közös asztalhoz ültek a gazdasági szektor, a tanügy, a civil szervezetek és a roma kisebbség képviselői, hogy helyi megoldásokat keressenek helyi problémákra. A rendezvényt Fülöp Orsolya, a projekt irányítója nyitotta meg, majd Román János Caritas-vezérigazgató köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően a workshop moderátora, Claudia Macaria röviden bemutatta a projektet, amelynek útján megszervezték a találkozót.

Gazdaságilag is hasznos a társadalmi befogadás

A szatmári és máramarosi régióban élő romák és más, szociálisan hátrányos helyzetű csoportok életkörülményeinek javítása címet viselő tervezet 2014-ben indult a svájci caritas kezdeményezésére, gyakorlatba ültetői a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet és a kolozsvári Roma Közösségek Erőforrás Központja (RKEK). A projekt célcsoportját képező közösségekkel való munka során a Caritas és az RKEK szakemberei azt tapasztalták, hogy nagyon sok hátrányos helyzetű vidéki fiatal nem végzi el a kötelező 10 osztályt, így pedig alig van esélyük a későbbi munkavállalásra.

A szerző fotója

Stephan Müller társadalmi befogadás-szakértő azt hangsúlyozta, hogy a roma inklúzió, azaz a roma közösség társadalmi befogadása gazdasági szempontból is szükséges. A lakosság rohamos elöregedése, a dolgozó réteg arányának folyamatos csökkenése nemcsak Románia, de EU-szinten is problémát jelent. Ha a tényeket nézzük, amelyek azt mutatják, a munka területén 20 százalékot tesz ki az új roma munkaerő, és tekintetbe vesszük, hogy Romániában 1.8 millió roma él, akkor a romák iskoláztatásában, képzésében és foglalkoztatásában a gazdasági növekedés lehetőségét is felfedezhetjük.

Civil szervezetek, oktatók, cégek együtt az ügyért

Dezső Júlia szociológus egy a projekt keretében nemrégiben elkészített tanulmányt mutatott be a résztvevőknek, amely három kérdést vizsgál: miért nem tanulnak tovább a hátrányos helyzetű vidéki fiatalok, továbbá, amennyiben valaki közülük folytatja tanulmányait, azt minek köszönhetően teszi, valamint azt, hogyan, illetve miért nem helyezkednek el ezek a fiatalok a munkaerőpiacon. A tanulmány 58 egyéni, fiatalokkal, szülőkkel/nevelőkkel, tanárokkal és munkaadókkal készített interjút tartalmaz. A tanulmány román nyelven minden érdeklődő számára hozzáférhető a www.caritas-satumare.ro honlapon a Letölthető anyagok menüpont alatt, amely IDE kattintva érhető el.

A szerző fotója

A tanulmány eredményeinek ismertetése után csoportmunka következett. A résztvevők két témát gondoltak végig: mitől lesz sikeres a szakmai képzés, illetve mi tehető helyi szinten az aktuális helyzet javítása érdekében.
A svájci Caritast képviselő Thomas Hackl sikeresnek minősítette az eseményt és egy közös, helyi szintű akcióterv kidolgozását javasolta. A szakértő szerint a probléma csak közös erővel: a tanügy, az önkormányzat, a cégek és a civil szervezetek összefogása révén oldható meg. Román János vezérigazgató megerősítette Thomas Hackl szavait, biztosítva az egybegyűlteket arról, hogy a Caritas nyitott az együttműködésre.

Palincas Erika