Ezekre a filmekre figyelhetünk az év első felében

0
2712
Forrás: IMDb

Bár januárban lehetetlen feladat egy teljes évre vonatkozó filmajánlót összeállítani, hiszen számos bemutató időpontja még épp kialakulóban van, azonban a fősodrású mozifilmeket tekintve érdemes odafigyelni pár alkotásra, amiket az év első felében nézhetünk meg. Gyönyörű kosztümös történelmi drámákra és igaz történetek inspirálta lelki sérelmek feldolgozására számíthatunk.

A két királynő (Mary Queen of Scots/Mary, regina Scoției) várhatóan határozott kezdést ad 2019-nek. A Josie Rourke rendezte történelmi dráma a karizmatikus, határozott, fiatal trónkövetelő, skót és hitéhez erősen ragaszkodó katolikus trónkövetelő, Stuart Mária életét mutatja be, aki a brit történelem egyik legismertebb alakja, s akit a 16. századtól kezdődően a brit katolikusok vértanújukként tisztelnek. Eddig szinte minden angol történelmi drámában csupán mellékszereplőként, egyfajta eszközfiguraként jelent meg a vásznon, tévéképernyőn, hiszen az egyik leghíresebb angol uralkodó, I. Erzsébet vetélytársaként vonult be a történelembe. Figurája azonban eddig többnyire elsietett ábrázolást kapott, pedig életútja legalább annyira nem mindennapi, mint az angol aranykort elhozó I. Erzsébeté. Mária 16 évesen már francia királyné volt, de 18 évesen megözvegyült, és nem volt hajlandó újra férjhez menni, inkább a skót és angol trón megszerzéséért szállt harcba az anglikán Erzsébettel szemben.

A film már csak azért is hívogató, mert Stuart Máriát Hollywood egyik új, igen sokoldalú üdvöskéje, a mindössze 24 éves, ám máris Golden Globe-díjas, többszörös Oscar- és BAFTA-díj jelölt színésznő, Saoirse Ronan alakítja, Erzsébet királynőt pedig a szintén többszörös Oscar-, Aranyglóbusz- és BAFTA-jelölt Margot Robbie játssza. A romániai mozik január 25-től vetítik a filmet.

A Csodálatos fiú (Beautiful Boy) két bestseller igaztörténet alapján készült: az újságíróként dolgozó David Sheff nyugodt életet él második feleségével és gyermekeikkel, amíg fel nem bukkan első házasságából született fia, aki kábítószer-problémákkal küzd. Ezúttal elsősorban nem a függő lelkébe, hanem a gyermekéért kétségbeesetten küzdő apa reménylő gondolataiba pillanthatunk bele Felix von Groeningen filmjében, amelyet állva tapsolt a közönség a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon. A premier január végén, február elején várható.

Az Isten hozott Marwenben (Welcome to Marwen) egy megható és egyszerre inspiráló igaz történet alapján készült film: egy súlyos testi és lelki traumát elszenvedett középkorú férfi felfedezi, hogy hogyan lehet terápiás megoldásra találni a művészet segítségével. A Steve Carell alakította főhős felépít magának egy saját birodalmat kis babákból és rajtuk keresztül igyekszik feldolgozni sérelmeit. S bár az Egyesült Államokban már bemutatott film romániai premierjét még nem tudni, érdemes figyelni a moziplakátokat, tévéhirdetéseket, hiszen az Oscar díjas Forrest Gump készítői dolgoztak ezen az alkotáson.

Még az év elején gyorsan visszakanyarodunk a még mindig kimeríthetetlennek tűnő angol történelmi forgatókönyvhöz: A kedvenc (The favourite) a katolikus hitéhez ragaszkodó skót Stuart-ház utolsó uralkodója, Anna királynő korában játszódik. A 18. század elején Anglia háborúban állt a franciákkal, a törékeny királynő helyett azonban annak közeli barátja, Lady Sarah Malborough kormányozza az országot. Az udvarba új szolgáló érkezik a talpraesett, cserfes Abaigail személyében, aki a királynő és a Lady bizalmába férkőzik, felbolygatva az udvar addigi viszonyait. A 12 évig uralkodó Anna királynő beteges volt és, örökös híján szembe kellett néznie a válsággal, hogy trónját protestáns rokonaira hagyja. A romániai bemutató időpontjára februárban lehet számítani.