Erőt meríteni egymás hitéből

0
1944
Fotó: Iochom Zsolt

Csíkszeredában is jövő héten zajlik az Ökumenikus imahét. A keresztény egységet hirdető kezdeményezés értelmében újra összefognak a katolikus és a protestáns egyházi vezetők a megyeszékhelyen, és egymás templomaiban hirdetik az összetartozás fontosságát.

Ezek az alkalmak nagy népszerűségnek örvendenek a hívők körében, de a lelkészek, plébánosok számára is meghatározó jelentőségűek – írja a Hargita Népe. „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…” (5Móz 16,18-20) – országszerte ezzel a mottóval szervezik meg idén a Krisztus-hívők egységéért tartott 2019-es ökumenikus imahetet. Ebben az évben az indonéz keresztények készítették elő az imaheti anyagot, amelyet az elkövetkező időszakban Hargita megye több településén is megismerhetnek az érdeklődők. Csíkszeredában január 21–27. között zajlik az esemény, amely összefogja a katolikus és a protestáns hívőket. Az imaalkalmak esténként hatkor kezdődnek majd.

Solymosi Alpár unitárius lelkész az evangélikus templomban várja majd a híveket, aki nagyszerű lehetőségnek tartja a következő egy hetet, hiszen ilyenkor a városban lévő történelmi magyar egyházak egymáshoz közelednek. Tamás János evangélikus lelkész, aki a római katolikus Szent Ágoston-templomban mutat be istentiszteletet, rámutatott: fontos az, hogy a városban lévő hívők felekezettől függetlenül összegyűljenek és imádkozzanak. Elmondta, az imaheti alkalmak egymásra épülnek, így azok, akik mind a nyolc nap ellátogatnak az adott templomba, egyfajta lelki utazáson vesznek részt.

Szatmári Szilárd református lelkész a csobotfalvi Szent Péter és Pál plébániatemplomba várja majd a híveket. Vallja: alapvetően mind egyazon tőről származunk. Keresztények vagyunk. Egy Istenünk van. Az ökumenikus imahét szépen kifejezi azt, hogy össze- és egymáshoz tartozunk – fogalmazott Szatmári Szilárd a Hargita Népének megkeresésére. Ugyanakkor Göthér Gergely somlyói plébános az unitárius templomba látogat el az imahét keretében, emlékeztetett: a katolikus érdeklődők ne várják a szentostya kiszolgáltatását, mert ilyenkor csak igeliturgiát tartanak, a szentáldozás elmarad majd.

Keresztes Bea

Az imahét részlete programja eseménynaptárunkban IDE kattintva érhető el.