A szenvedés idején is megőrizték hitüket

0
1575
Archív fotó/Anziksz

Vasárnap szentmisét mutatnak be a deportáltak szenvedései előtt adózva a kaplonyi Szent Antal római katolikus templomban. A településről több mint 350 embert hurcoltak el a szovjetek a málenkij robotra.

A deportáltak, az egykori fiatalok szenvedésére emlékeznek vasárnap Kaplonyban. A második világháború után a szovjetek által megszállt Kárpát-medencéből több mint százezer embert hurcoltak el kényszermunkára. Kaplonyból „egy kis munkára”, azaz oroszul málenkijnek hangzó robotra több mint 350 embert kényszerítettek: a Szatmár megyéből deportáltak számát tekintve a település a második helyen áll . Ugyan sokuk ott maradt, de, a hitüknek is hála a többségük hazajött. Ma már kevesen élnek közülük, s talán az utóbbi három évtizedben először az is előfordulhat, hogy egyikük sem lesz jelen az értük, illetve az ott maradtakért, továbbá az ínséget itthon megszenvedőkért felajánlott vasárnap délelőtti szentmisén – írja az Anziksz.

A második világháború lezárásakor a kollektív bűnösség elve alapján öt ezer, zömében német eredetű szatmárit hurcoltak el a szovjet hatóságok az úgynevezett jóvátételi munkára. Öt évet dolgoztak odakint fagyban, éhezve, munkahelyi balesetektől tizedelve. Emlékükre mutatnak be minden évben misét a Szent Antal-templomban. A szertartás után a fiatalok naplórészleteket olvasnak fel: a cél, hogy ők is jobban megértsék, átérezzék eleik szenvedéseit. A sokadalom majd a templom mellett álló emlékműhöz vonul a továbbiakban, hogy főhajtással tisztelegjenek a meghurcoltak emléke előtt.

A Német Demokrata Fórum helyi szervezete idén is szeretetvendégséget tart, bár az is elképzelhető, hogy a deportáltak közül senki sem vesz részt a tiszteletükre adott alkalmon. Gózner István (Ráspi) NDF-elnök elmondása szerint ennek ellenére kötelességüknek érzik megtartani a díszebédet. Talán azért is, mert mindegyik alkalmon szívesen vettek részt a deportáltak, érezhetően örültek annak, hogy szenvedéseikre odafigyelnek az utódok.