Püspöki áldás nagyváradi jubiláns házaspároknak

0
1908
Forrás: Nagyváradi római katolikus egyházmegye/Facebook

Harmincöt, házasságuk kerek évfordulóját tavaly ünneplő házaspárt áldott meg Böcskei László megyés püspök január 13-án a nagyváradi székesegyházban az, Urunk megkeresztelkedésének ünnepén bemutatott szentmise végén.

Voltak olyan párok, akik tizedik, de olyanok is, akik ötvenötödik házassági évfordulójukat ünnepelték. A szentmise szónoka Kovács F. Zsolt irodaigazgató volt, a liturgikus zenét a székesegyház Szent László ének- és zenekara biztosította Kristófi János karnagy vezetésével – olvasható a nagyváradi római katolikus egyházmegye hírportálján.

A déli órákban mutatott be szentmisét Böcskei László megyés püspök a nagyváradi székesegyházban január 13-án, Urunk megkeresztelkedésének ünnepén. A szentmise bevezető részében a főpásztor elmondta, az ünnep azt mutatja, hogy minden Krisztust követő számára nyitva van a megtérés, a megújulás útja. A Jordánnál elhangzott szavak, „Ez az Én szeretett Fiam” Jézus mellett ránk is vonatkoznak, hiszen Isten bensőséges kapcsolatra hívott meg minket, amikor a keresztség által az Ő gyermekeivé lettünk. „Ez a méltóság nagy feladat és felelősség. Mások felé közvetítenünk kell, hogy nemcsak e világi élet van, hanem Isten országa is, amelynek megvalósításán mindannyian fáradozunk” – hangzott el a szentmisén.

„Amikor most, a szentmise elején lelkiismeret-vizsgálatot tartunk, köszönjük meg a meghívás ajándékát és bánjuk meg azt, amit nem tettünk meg ilyen értelemben” – intett az egyházmegye elöljárója. Ezek után köszöntötte a harmincöt, kerek évfordulót ünneplő házaspárt, közöttük tíz és ötvenöt éve együtt élőket egyaránt. Olyan időt ünnepelnek ők – mondta a megyés püspök – amely alatt sok-sok lehetőség volt együtt megélni ezt a szép hivatást.

„Adjunk hálát a hűség kegyelméért. Az Úr őrizze meg őket gondviselő jóságában, hogy példaképei legyenek annak, hogy a közösen vállalt szolgálat szép és építi a közösséget” – hangzottak Böcskei László szavai.

A prédikációban Kovács F. Zsolt irodaigazgató egy személyes tapasztalatról számolt be. Tanúja volt az elmúlt években annak, amint fiatal családok gondosan nevelték kicsi gyermekeiket, aztán óvodába íratták őket, de továbbra is gondosan követték fejlődésük és életük minden pillanatát, felismerték azt, amit a családban sajátítottak el, és azt, amit az óvodában tanultak. Később pedig észrevették, hogy a gyermek már olyan szavakat-kifejezéseket is használ, amit otthon nem tanulhattak meg, amelyeket az elkerülhetetlen külső hatásoknak köszönhetően sajátítottak el.

Elmondta, a mai napon valamilyen formában a keresztségünket is ünnepeljük, amely katalizátorként működik életünkben. Felnőttként is érnek külső hatások, de akkor ezeket már tudatosan elutasíthatjuk, míg a gyermek nem tud szelektálni, mindent elfogad és beépít. A jubiláló házaspárok tanúi annak, hogy akár több évtized alatt is el tudták kerülni a negatív külső hatásokat. A tavalyi referendum azt bizonyítja, hogy sajnos abban a formában nem tudtunk közösen kiállni a házasság értékének megvédéséért, de köszönet illeti a házaspárokat, hogy értékeket mutatnak fel, olyan példát, amelyet érdemes követni. Úgy éljék meg továbbra is házasságukat, hogy ha lehetősége lenne egy fiatalnak több életforma közül választani, az ő példájuk nyomán, csakis ezt válasszák.

A szentmise záró áldása előtt, Böcskei László megyés püspök külön is megáldotta azokat a kerek évfordulót tavaly ünneplő házaspárokat, akik erre az alkalomra jelentkeztek.

Fotók: Nagyváradi római katolikus egyházmegye/Facebook