Ferenc pápa? Csíksomlyón?

0
9676
Ferenc pápa • Fotó: vaticannews.va

A román sajtó ma az elnöki hivatalból kiszivárogtatott hírek alapján, a Qmagazine portálra hivatkozva arról számolt be, hogy Ferenc pápa május végi romániai látogatása már biztosra vehető. A sajtóértesülések szerint a pápa Bukaresten kívül Csíksomlyóra, Balázsfalvára és Jászvásárba is ellátogat. A látogatás időtartamáról még nem lehet tudni.

Egyelőre a Vatikán és a román elnöki hivatal nem tette közzé a pápalátogatás programját, mely csak akkor vehető biztosra, amikor mindkét fél részéről a hivatalos bejelentés megtörténik.

A múlt évi vatikáni ad limina látogatást követően Jakubinyi György érseket kérdeztük a pápalátogatás lehetőségeiről. „Ferenc szentatyával november 8-án, csütörtökön találkoztunk. Reggel 7 órakor vele együtt koncelbráltunk a Santa Marta kápolnában, majd dél körül megvolt a CER püspökkari találkozó és megbeszélés. A szentatya nagyon közvetlen, minden érdekli, ami helyi Egyházunkban történik. Készül a jövő évi romániai látogatásra. Bejelentette és tudja, hogy jövő évben, 2019. májusában Romániába látogat és Erdélybe is átjön. Ez a hír azért örvendetes, mert 1999-ben II. Szent János Pál pápát nem engedték át a Kárpátokon, hogy ne zavarja az 1948-ban ortodoxszá nyilvánított görögkatolikusokat. Imádkozzunk, hogy Ferenc szentatya 2019-i romániai látogatása Erdélyben is a lelkek javát szolgálja.” – nyilatkozta a főpásztor a Vasárnap katolikus hetilapnak.