A zene és a hit szárnyain

0
1554
Fotó: Horváth Szilveszter

Vízkereszt-napi hangversenytől, szentségáldástól volt meghitt és hangos vasárnap a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templom. Az eseményen fellépett a plébánia Kis apostolok énekkara és a Laudate kamarakórus.

A vasárnap esti koncertet szentségimádás és szentmise előzte meg, a fellépő
Kis apostolok énekkara, illetve a Laudate kamarakórus Opra Balázs, Rózsa Imre és Lőfi Gellért vezényletével tették még ünnepélyesebbé vízkereszt napját – Lőfi Gellért, a Vox Caelestis Orgonaegyesület elnöke, a templomban kántori szolgálatot is végző zenetanár köszöntőjében felelevenítette: ezelőtt tíz évvel Dávid György plébánossal azzal a céllal indították el a vízkereszt-napi hangversenyt, hogy pénzt gyűjtsenek a svájci Mont­reux-ban lebontott orgona megvásárlására – írja a Háromszék.

A Vox Caelestis Orgonaegyesületet azért hozták létre, hogy fogadhassa a támogatásokat, az egyesület vásárolta meg és építette fel az orgonát, illetve az utólagos karbantartásokat is végezteti koncertek szervezése mellett Lőfi Gellért elnök, Dávid György plébános alelnök és Kelemen Tibor egyháztanácsos, titkár keze alatt. Az ünnepi szentmisén először a Kis apostolok gyermekei­ből álló énekkar lépett az oltár előtti lépcsőkre, majd a Laudate kórus felnőttjei is felálltak a hátuk mögé, hogy együtt tolmácsolják azokat a közismert, a Megváltó földre érkezését idéző, felelevenítő karácsonyi dalokat, amelyeket Opra Balázs egyetemista vezényelt, dolgozott át kórusra és harmonizált.

A Plugor Sándor Művészeti Líceum tanáraiból és diákjaiból álló kamarazenekar, illetve a felnőttkórus a magyar Bárdos Lajos, a francia Camille Saint-Saëns, a német Karl Dankert és az angol John Rafter műveiből szólaltatott meg részleteket Lőfi Gellért és a Laudate kórus alapítója, Rózsa Imre vezényletével. Befejezésként a Csendes éjt a közönséggel együtt énekelték, amely felállva, vastapssal jutalmazta a zenészeket és kórustagokat. Az ünnepség végén Dávid György plébános biztatott mindenkit, hogy a karácsonyi ünnepkörben megtapasztalt kegyelmet, az élő Istennel való találkozás örömeit merjük bátran megvallani családunkban, munkahelyünkön, közösségeinkben az új évben. A jelenlévők az áldásos szellemi táplálék mellett az előtérben megszentelt vízzel és sóval térhettek haza.