Társasjáték a függőségekről

0
1467
• Fotók: Szanyi Norbert/Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola

A függőségek természetére irányítja a figyelmet az a prevenciós oktató társasjáték, amelynek magyar nyelvű változata a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola gondozásában jelent meg.

A decemberi bemutatón a pécsi egyházmegye oktatási intézményeinek pedagógusai ismerkedhettek meg a játékkal, a következő, februári képzésre még várják pedagógusok, illetve szociális szakemberek jelentkezését.

Game-X-Reaktiváció nevű, függőségek elleni prevenciót segítő társasjáték eredeti változata Lengyelországban jelent meg. Fejlesztői, Piotr Morciniec professzor és Magdalena Pieszko személyesen látogattak el a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolára, hogy megismertessék a játékot a képzés résztvevőivel.

A társasjátékot tantermi körülmények közötti használatra tervezték. A játék során a diákok végigkövethetik a függőség állomásait, mégpedig játékos és érdekfeszítő módon.

A bemutató délutánjának során a pedagógusok is kipróbálhatták a társasjátékot, közben a két tréner magyarázattal segítette a játék folyamatának és elméletének mélyebb megértését. A két nap során kiderült, hogy a játék nagyszerűen mutatja meg azokat a lélektani és társadalmi helyzeteket, amelyek a függőségek kialakulásához vezetnek. Amint a valóságban, úgy a társasjátékban is erőteljesen jelennek meg a befolyásolhatatlan tényezők.

A társasjáték magyar nyelvű változata a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán működő MTA-PPHF Valláspedagógiai Szakmódszertani Kutatócsoport munkája révén született meg.

Magyar Kurír

MEGOSZTÁS