A barátok templomának jeles vendége

0
2555


A Bukarest belvárosában levő Minden Kegyelmek Édesanyjáról elnevezett, közismert nevén barátok templomában a román és a német közösség mellett igen aktív hitélete van a helyi, pár ezer fős magyar közösségnek, amelyet Miguel Maury Buendía apostoli nuncius keresett fel advent harmadik vasárnapján, a reggel 9 órai magyar nyelvű szentmisén. A nuncius szerette volna közelebbről megismerni a bukaresti katolikus hitélet egyik alappillérének számító közösséget, amely közel kétszáz éves múltra tekint vissza, s ez idő alatt most először látogatta meg szentszéki nagykövet.

Az ünnepi szentmisén részt vett Eugen Bortoș plébános és Wilhelm Dancă, a Bukaresti Egyetem teológia karának dékánja, a magyar közösségért 2009 óta felelő Cristinel Țâmpu tisztelendő is. A szentmisén közreműködött a magyar közösség 2004 óta szolgálatot teljesítő kórusa, a Fekete Klára által vezetett Baratia Chorus is.

A nuncius látogatása a hívek által biztosított szeretetvendégséggel folytatódott, ahol a szervezésben segítséget nyújtó bukaresti magyar nagykövetség és a Balassi Intézet bukaresti központjának képviselői jelenlétében a hívek kötetlenül elbeszélgethettek a nunciussal. A beszélgetés előtt Bara Gyula, a magyar közösség egyik oszlopos tagja előadást tartott  a bukaresti magyarság történetéről, amely kialakulásának kezdete a Rákóczi-féle szabadságharcra tehetú. 
A nuncius megbecsüléséről biztosította a lelkes magyar közösséget, amely a fővárosban kettős kisebbségként, katolikusként és magyarként hűségesen ragaszkodik hitéhez és anyanyelvéhez egyaránt.

Borbély Tamás beszámolója alapján

MEGOSZTÁS