Dobkoncerttel zárult a projekt

0
1010

Gyermekzsivaj, énekszó és dobpergés töltötte be a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szatmárnémeti Barátság Házát péntek délelőtt. Ekkor szervezték meg ugyanis az Integráció zene és művészet által című pályázat záróünnepségét. A szeptemberben indult és december közepéig tartó, a szatmárnémeti Rotary Klub anyagi támogatásával megvalósult projekt keretében 30, a Barátság Házába járó gyermek vett részt osztálytársaival együtt különböző alkotó jellegű tevékenységeken. Szintén a projekt révén 10 iskolás számára vált lehetővé, hogy három hónapon át heti rendszerességgel tanuljon ütőhangszeren játszani.
A pénteki projektzárón a szatmárnémeti Rotary Klubot Csengeri Zsolt képviselte, jelen volt továbbá Román János Caritas-vezérigazgató és Huszti Mónika gazdasági igazgató. A helyi közösség fejlesztése iránt elkötelezett klub képviselője elmondta, a hátrányos helyzetű gyermekek nevelésének támogatásáta Rotary kiemelten fontosnak tartja, mivel egy olyan területről van szó, amely hosszú távon elősegíti a szatmári közösségfejlődését.
A záróesemény első részében ünnepváró foglalkozások zajlottak, melynek keretében a Barátság Házába járó gyermekek és osztálytársaik szebbnél szebb karácsonyi dekorációkat készítettek. 


A rendezvény legizgalmasabb része a dobkoncert volt, amelyre Didi Péter dobtanár készítette fel a diákokat. A Barátság Házában doboktatásban részesült iskolások többféle dobon is játszottak: a hagyományos dobfelszerelés mellett bongoszon, rototomon, darbukán és kongán is. Produkciójukat tapsviharral jutalmazta a közönség. A koncert olyan sikeresnek bizonyult, hogy a hallgatóság is kedvet kapott a doboláshoz. Az érdeklődők nagy örömére lehetőségük volt kipróbálni az egyes kézi dobokat.


Az ünnepváró tevékenység és a dobkoncert között a Mircea Eliade Általános Iskola magyar tagozatos elsősei és harmadikosai Gabrus Andrea és Kováts Éva tanítók kíséretében betlehemes játékkal örvendeztettékmeg a jelenlévőket. A vendégek a Székely Kapuk – Zöld Kapuk projekt keretében látogattak el a Barátság Házába. Román János vezérigazgató megdicsérte a betlehemezőket és felkészítőpedagógusaikat, megköszönte továbbá a Mircea Eliade Általános Iskola vezetőségének és oktatóinak a mindenkori jó és eredményes együttműködést. Ezt követően a jelenlévők együtt énekelték el A kis Jézus megszületett című karácsonyi dalt.
Az Integráció zene és művészet által projekt sikeresen zárult, új utakat megnyitva egymás elfogadására, erősítve a gyermekek közötti együttműködést, hogy a szép iskolai élményeknek mindannyian részesei lehessenek.

Kép és szöveg: Palincas Erika

MEGOSZTÁS