Káprázatos élmény az Illúziók Múzeuma

0
2010

A kolozsvári Plútó Csillagászati Egyesület jóvoltából Szatmárnémetibe is megérkezett a nem mindennapi látványossággal szolgáló, száznál is több optikai csalódást és fizikán alapuló látványosságot felsorakoztató vándorprojekt, amellyel 2017 tavasza óta járják az országot a szervezők.

Az érdeklődés igen nagy, naponta több százan tekintik meg a kiállítást, ami nem csoda, az illúziók nyújtotta élmény mintha egy más dimenzióba repítené el a szemlélődőt.

Lehetőség van belépni a „tükörszobába”, ahol mintegy 25 görbe tükörben csodálhatja önmagát a látogató, hol magas és sovány, hol alacsony és zömök formában tekint vissza önmagára, de van, ahonnan fejjel lefelé vagy éppen meghökkentően torz külső köszön vissza a tükörképben.

Néhány látványos fizikai kísérletet is testközelből lehet megnézni: kiderül, hogyan keletkezik a villám, és miként lehet fényt nyerni egy neoncsőből úgy, hogy mi magunk válunk az elektromosság vezetőivé.

Fény derül a fakírok titkára, egy 3200 szögből „kipárnázott” ágyra feküdhetnek fel a legbátrabbak, sőt, akinek úgy tetszik, tálcán szolgálják föl a fejét. Érdekes hologramok válnak már-már valóssá, sőt, síkban elhelyezkedő hatalmas képekről hiheti azt a szemlélő, hogy háromdimenziós alakok állnak előtte.

Optikai csalódások, vizuális fejtörők és számos nem mindennapi látványosság tárul az érdeklődők elé.

Az Illúziók Múzeuma december 19-éig tekinthető meg a szatmárnémeti Iparosotthonban, személyenként 15 lejért, naponta 9 és 18 óra között.

Szatmári Friss Újság

MEGOSZTÁS