Szent Miklós tiszteletére

0
2192

A Szent Miklós-templom búcsúját tartották tegnap a város védőszentjének ünnepén Gyergyó­szentmiklóson. A szentmisét követően idén is körmenet zárta az ünnepi eseményt.

Tegnap délelőtt a gyergyó­szentmiklósi hívek mellett a környék településeiről érkezett vendégek, valamint testvérvárosok képviselői is a templomba vonultak.
– Szent Miklós püspök arra tanít minket, hogy szeressünk mindenkit… Azért imádkozzunk, hogy azt az utat, amit a püspök élt, mi magunk is megértsük és törekedjünk ezen járni – fogalmazott Portik-Hegyi Kelemen főesperes plébános.
Az ünnepi szónok Fazakas Zoltán Márton premontrei apát azt mondta, Szent Miklós azon kevés szentek közé tartozik, akikhez mindenkinek kedves emléke fűződik.

Fotó: Szent Miklós Napok/Facebook

Részletezte, a püspök árva gyermekként nőtt fel, de ez nem tette őt elkeseredetté, zárkózottá, hanem kitárta a szívét. Megjegyezte, véleménye szerint a gyergyóiak Szent Miklóst főként kitartása miatt választották patrónusnak.
– Udvarhelyszéki lévén elmondhatom, a gyergyóiakra mindig úgy néztünk, mint akik a székelységnek azt a kemény magját adják, akiket az idők megedzettek, erős emberré tettek, ma én azért jöttem el közétek, hogy erre a keménységre figyelmeztesselek – fogalmazott.
Hangsúlyozta, csak azokra az alapokra építkezhetünk, amit az őseinktől kaptunk, s arra kérte az egybegyűlteket, ne csak hallgassák a himnuszt, hanem imádkozzák azt.
A szentmisét követően megtartották a hagyományos körmenetet a főtéren, amely során többször megálltak a felvonulók és könyörgéseket, imákat mondtak.

Lázár Hajnal/Hargita Népe

MEGOSZTÁS