Keresztény antiszemiták?

Gánóczy Sándor professzor tartott Kolozsváron előadást

0
2396
Gánóczy Sándor • Fotó: Tompa Réka

Gánóczy Sándor teológus december 5-én a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának dísztermében Keresztény antiszemiták? címen tartott előadást. A provokáló cím világnézeti és teológiai állásfoglalást tartalmazott, amelyben a nemzetközi hírű emeritus professzor egy napjainkban is tapasztalható jelenséget igyekezett alaposan és elfogultság-mentesen körbejárni. Kérdésfeltevése lényege: „bizonyos keresztény körökben, nem csak világi híveknél, de papoknál is, antiszemita nyilatkozásokkal találkozunk. Mint teológus úgy vélem, hogy nincs jogom ezeket elhallgatnom, hanem kötelességem őket tárgyilagosan elemezni és a krisztusi hit szemszögéből bírálni.” A 90 évét az egészen közeli jövőben betöltő teológus vitaindítónak is szánt írását András Szabolcs, a kar munkatársa, doktorandusz olvasta fel a szerző jelenlétében, miután Vik János dékán köszöntötte a hallgatóságot, és Gánóczy professzor vázolta, látása gyengülése miatt nem tudja személyesen felolvasni az elkészített szöveget, de jelen van, teljes mértékben vállalja és kész a felmerülő kérdésekre válaszolni.

Vik János dékán köszönti a hallgatóságot • Fotó: Tompa Réka

Az antiszemitizmus vallási, gazdasági és történelmi okait vizsgálta, és minden tekintetben az árnyalt véleményformálásra kérte a hallgatóságot. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, a politika mindig képes olyan vonatkozásokat előhozni, amelyek egészen más megítélés alá kellene essenek, a zsidó nép esetében Izrael állam jelenlegi vezetésének politikai irányvonala alapján nem szabad a zsidóságot sem történelmében, sem jelen helyzetében egységesen megítélni. Aki a témára kíváncsi, az előadást a Keresztény Szó 2019 januári számában teljes terjedelmében olvashatja.

Fotó: Tompa Réka

Az előadás meghallgatása után sok kérdés fogalmazódott meg, és ezeket Gánóczy professzor a tőle már megszokott higgadtsággal, teológiai alapossággal és emberi nyitottsággal válaszolta meg. A beszélgetést követően a kar hallgatóiból álló kórus előadásában, Márton Szabolcs karnagy és doktorandusz vezetésével adventi dallamok csendültek fel, végül a születésnapját december 12-én ünneplő Gánóczy Sándort köszöntötte az ének.

A kar hallgatói köszöntik a professzort • Fotó: Tompa Réka

Gánóczy professzor köszönetképpen elmondta, mennyire örül, hogy mintegy fél éve kapcsolatba került a karral, Kolozsvárral, mert itt érzi magyar nyelvterületen leginkább itthon magát mind emberként, mind teológusként. Nem csak azért mondta ezt, mert a BBTE éppen a RK Teológia Kar kezdeményezésére díszdoktorává avatta, hanem mert úgy érzi, itt mondandóját – és őt magát – nyitott szívvel tudják befogadni.