Hová megy Cezary?

0
1842
• Fotó: Biró István

Hogyan neveljünk hőst, hogyan neveljünk férfit – ez lehetne a Cezary Tomaszewski lengyel rendező jegyezte előadásnak a mottója. A Cezary Goes to War, azaz Cezary háborúba megy első hallásra úgy tűnik, mint egy önéletrajzrészlet, a katonai besorozás körüli kavarodás miatt érzett frusztráció kifejezése. Rögtön kiderül azonban, hogy ezúttal a sorozóbizottság döntése valójában alkalom arra, hogy kérdőjelekkel vegyen körül olyan, hagyományosan szinte szentnek tartott témákat, mint a hazaszeretet és -szolgálat, a hazáért kiontott vér, a háborúzás az utolsó csepp vérünkig, és legfőképpen az úgynevezett férfias erények, amelyek körébe ezek tradicionálisan tartoznak.

• Fotó: Biró István

Egy tornatermet vagy tornatermi öltözőt látunk, sportfelszerelésben buzgólkodó fiúkat; kiváló zongorakíséretet, szólókat, dalokat hallunk, lengyel fülnek nagyon ismerős, édes, ringató dallamokat, lengyel szívet megmozgatóakat. Minden a köré épül, hogy ezek a fiúk, a mi fiaink, a legjobb nevelést kapják, hogy helyt álljanak majd az életben, felső fokon teljesítsenek. Éppen mert ez az elvárás, és mert ez már interiorizált, sajátként megélt, fontos a rendkívül körülményes katonai besorolási kategóriák közül az A-ba kerülni – ha nem, újraértékelést kérni, felfejlődni az akár teljesen abszurd, lehetetlen, teljesíthetetlen elvárásokhoz, újra és újra nekifutni és minden áron, a saját egyéniség, tehetség, lehetőségek feladása árán is megfelelni, betagozódni.

• Fotó: Biró István

Az előadás külön érdeme, hogy nem egyszerűen tabudöntögető, hanem egy fergeteges szórakozást biztosító, kiváló zenés komédia, amelyen az első meglepetéséből felocsúdó néző a könnyezésig nevet. Úgy gondolkodik el a korábban halálosan komoly témák mai érvényességén, érvényességi körén, hogy nem érzi úgy, erőszakkal megfosztották, meg akarnák fosztani számára alapvető értékektől. Talán így könnyebben hajlandó szembenézni azzal is, valójában mi húzódik egy-egy, nagyon mélyen a közösségi tudatba épített fogalom mögött, mennyi abból az előre vivő, és mikor válik az ember, a kis és nagyobb közösség belé nevelt, valójában nem mérlegelt „választásai” nyomán lényegében érzelmei által zsarolható, indulatai által manipulálható, a mindenkori politikai érdek szerint értelmetlen harcba, halálba küldhető masszává.

Komuna Warszava, Lengyelország, előadók: Michal Dembinski, Weronika Krówka, Oskar Malinowski, Bartosz Ostrowski, Lukasz Stawarczyk.

MEGOSZTÁS