Zeneterápiás előadást tartottak a Szent Márton-otthonban

0
1060

A Bihar Megyei Román Nőszövetség szervezésében különleges irodalmi és zenés estet tartottak november 20-án, kedden a Caritas Catolica által működtetett váradszőllősi Szent Márton Idősek Otthonában. A szervezők, és a fellépést önkéntesen vállaló művészek jóvoltából rendhagyó élményben lehetett része az otthon huszonöt aktív lakójának.

A műsort Precup Ioana szavalata nyitotta meg. A nyolcvanéves, és több mint egytucatnyi kötetet jegyző román költő saját, istenes verseiből olvasott fel egy csokorral. A műsor gerincét a Thurzó Sándor József brácsaművész és Lucian Malița hegedűművész előadása képezte, akik klasszikus és romantikus muzsikával csaltak örömkönnyeket a hallgatók szemébe. A művészek többek közt Camille Saint-Saëns, Mascagni, Ernani Aguiar, Lehár Ferenc és Eszláry Erzsébet műveit adtak elő, s műsorukat közkívánatra Martini Romance Celebre című művével és a híres La paloma spanyol szerenáddal zárták.

A zeneterápia meghatározó szerepet játszik abban, hogy szebbé, élhetőbbé tegyük az intézményekben gondozott idős személyek mindennapjait. Hálás vagyok a művészeknek, akik nem most először csatlakoztak hozzánk, hanem már évek óta partnereink ebben a küldetésben. Segítségükkel sok olyan helyre – kórházakba, idősotthonokba, speciális iskolákba – vittük már el a klasszikus zenét, ahol a gondozottak ritkábban jutnak élő kulturális élményekhez. Örülök, hogy a mai estét is sikerült megszépíteniük” – nyilatkozta Valeria Ciupa főszervező, a Bihar megyei nőszövetség részéről, aki ígéretet tett rá, hogy más hasonló műsorokkal is ellátogatnak majd a katolikus karitász intézményeibe.

Szombati-Gille Tamás

MEGOSZTÁS