A közös élmény közösséget teremt

0
1341

Szeptemberben a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet új projektet indított Integráció zene és művészet által címmel, azzal a céllal, hogy a szervezet Barátság Házát látogató harminc, hátrányos helyzetű gyermek iskolai integrációját segítse osztálytársaik bevonásával, zenei és kreatív foglalkozások által. A szatmárnémeti Rotary Klub anyagi támogatásával megvalósuló projektben a Caritas partnere a szatmárnémeti Ion Creangă Általános Iskola.
A Belluska Éva tanító által oktatott második osztályba öt olyan gyermek is jár, aki tanítás után rendszeresen látogatja a Barátság Házát. A pedagógus több mint három évtizedes pályafutása alatt nagyon sokszor foglakozott hátrányos helyzetű gyermekekkel. A pályázat keretében zajló közös foglakozásokat örömmel fogadta a tanítónő, aki ezeken kívül is figyelmet szentel a hátránnyal induló gyermekek ösztönzésére, felzárkóztatására. A tanórákon gyakran dolgozik például csoportokban, hogy a jobb képességű gyerekek és a gyengébbek számára egyaránt biztosíthassa a személyre szabott fejlődést. A gyengébbek számára sikeres ösztönzőeszköz a csoportmunka, igyekeznek jobban teljesíteni, hogy legközelebb egy másik, jobb csoportba kerülhessenek – tájékoztatott a pedagógus.


A Barátság Házával szoros és jó az együttműködés. Belluska Éva szerint az odajáró gyerekeken meglátszik, hogy foglalkoznak velük. „Már előkészítő osztályban a gyermekek mindig elújságolták, hogy mit csináltak előző nap a Barátság Házában. Látszik, hogy figyelnek rájuk, foglalkoznak velük” – állítja a pedagógus.
A közös tevékenységet a tanítóval együttműködve Kotan Lucia és Vizireanu Georgeta, a Barátság Háza pedagógusai koordinálták. A gyerekek újrahasznosítható anyagokból készítettek játékokat és ügyességi feladatokat oldottak meg együttes erővel. A közös alkotás és játék közösségteremtő, közösségépítő ereje itt is megmutatkozott.
A projekt indulása óta elért eredmények arra utalnak, hogy a szatmárnémeti Rotary Klub jó célt támogat, a Caritas pedig a Ion Creang
ă-iskolával partnerségben arra törekszik, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a projekt által kínált lehetőségből.

Kép és szöveg: Palincas Erika

MEGOSZTÁS