Egy csepp idő a házasság hétköznapjaiban

Egyházmegyei családostalálkozó volt Máriaradnán

0
1195

A megszokott zarándoklatoktól eltérő mozgolódás és gyerekzsivaj töltötte be a máriaradnai kegytemplomot és környékét szombaton, november 10-én. A temesvári egyházmegye családpasztorációs referensei „A szeretet nem szűnik meg soha” (1Kor 13,8) mottóval találkozóra hívták a családokat a Szűzanya „közelébe”, ahogy Szilvágyi Zsolt plébános fogalmazott. A programok ezúttal párhuzamosan magyar és román nyelven folytak. Szép számban gyűltünk össze Aradról, Gyorokról, Óbesenyőről, Karánsebesről, Temesvárról, Zimándújfaluról, Zimándközről, Vingáról és kis családommal mi Pécskáról.

A beiratkozást követően a kegytemplomban a férjekért és feleségekért szóló közös imádsággal indítottuk a napot a kürtösi Piklor és a temesvári Dotterer-Kiszely házaspár tolmácsolásában. Ezt követte e két házaspár előadása a korábban elvégzett, kétéves családakadémia során kidolgozott, általuk választott témákról. Az előadások a szülők számára párhuzamosan, két nyelven, egymást felváltva, a rendház, illetve az információs központ előadótermeiben zajlottak, míg a gyerekeknek külön felügyeletet és programot biztosítottak Böbe és Erika-Mária schönstatti nővérek és az önkéntesek.

A Dotterer-Kiszely házaspár Mennyit jelent egy cseppnyi idő a házasságban? című előadásának középpontjában a házastársak által együtt töltött minőségi idő állt. Gondolatébresztő, jól felépített prezentáción vehettünk részt, melyből megtanulhattuk, hogy a mai rohanó világban megelőző karbantartással, tudatos tervezéssel kellene odafigyelnie minden házaspárnak, hogy legalább heti egy óra, havi egy nap, évi egy hét jusson kettesben egymásra.

A Piklor házaspár Házasságépítő hétköznapok címmel ötletekkel szolgált arra, hogyan lehet egy ünnepélyes ígéretet (nem) mindennapi módon folytatni. Az esküvői igenre és igentől épülő házasság szóban is benne rejlő „ház” alapja az Istennel való kapcsolatunk, amelyre a következő „szobák” épül(het)nek: közös étkezés; rád gondolok SMS-ek; K2 – kiruccanás kettesben; MAT(T) mint a másik arc technikája, avagy másképp látni a dolgokat; saját értelmezésű reakciós „szótár”, amit a házasfelek ismerhetnek egymásról. Életszerű, humoros előadásuknak Szent Pál szeretethimnuszának keletkezési anekdotája adott keretet.

Minden előadást párbeszélgetés követett a kegytemplom környékén, majd közös kiértékelés folyt az egynyelvű csoportokon belül. A találkozó programját a családokért felajánlott kétnyelvű hangulatos szentmisével zártuk.

Megható pillanat volt, amikor gyermekeink a délelőtt folyamán készített kis lampionjaikkal vezették be az asszisztenciát, majd a Miatyánk imádkozásakor Zsolt atya odahívta őket az oltárhoz, hogy körbezárva azt, együtt imádkozzanak, mint egy nagy család, az Úr Jézussal.

Felejthetetlen napot tudhatunk magunkénak, láthatóan jól érezte magát mindenki, s úgy gondolom, várjuk a következőt. Köszönet a szervezésért minden érintettnek! Isten adjon erőt további munkájukhoz!

Köles Katalin, Pécska

MEGOSZTÁS