Van keresnivalótok itt!

Elkezdődött a tanév a BBTE Római Katolikus Teológia Karán

0
2954
Évnyitó a kolozsvári teológiai fakultáson • Fotó: Tompa Réka

Huszonharmadszorra is megnyitották a tanévet a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karán. Az október 1-jén este tartott ünnepélyes tanévnyitó keretében a hagyományos Veni Sancte-szentmise is rendhagyó volt idén.

Elsőként Vik János dékán köszöntötte a jelenlévőket, diákokat és tanárokat, arra biztatva az elsőéves hallgatókat, hogy ha az épület folyosóin bolyongva felmerül majd bennük a Mit is keresek én itt? kérdés, ne bizonytalanodjanak el, hisz igenis van értelme a mai korban hittudománnyal foglalkozni. Ugyanakkor azt is be kell látni, hogy bonyolult kérdésekre nem lehet egyszerű válaszokat találni, a kutató azonban ne ijedjen meg, ne szaladjon el a kérdések terhe elől…  Kiemelte, hogy a teológia kar mostantól már doktorátust is ad, a saját doktori iskola első felvételijét tartották szeptember 11-én.

Évnyitó a kolozsvári teológiai fakultáson • Fotó: Tompa Réka
Évnyitó a kolozsvári teológiai fakultáson • Fotó: Tompa Réka

Holló László dékánhelyettes a konkrétumokról számolt be, és bemutatta mindazokat a hallgatókat, akik az évet az alap- vagy mesterképzésben elkezdik. Bátorság, aktivitás, kitartás – ezt a három fogalmat hangsúlyozta a diákság képviselőjeként Tóth Krisztián, elsősorban az újonnan érkezett egyetemistákhoz szólva, akiket név szerint köszöntöttek és nagy tapssal fogadtak, de természetesen a számon tartott „régiek” sem érezhették magukat elhanyagoltnak.

Tóth Krisztián diákszenátor • Fotó: Tompa Réka

A fesztelen és jó hangulatot csak fokozta a meghívott vendég, a ghánai származású, Magyarországon szolgáló verbita, Tengan Sebastian közvetlen hangvételű ismertetője. A küldetés kapcsán János evangéliumát emelte ki, amelyben megfogalmazódik az új missziós parancs: világossággá, ízes sóvá válni. Tanítónak, de elsősorban tanúnak lenni, és megosztani a megtapasztalt örömhírt. Ettől lesz igazán hatékony a missziós munka.

Tengan Sebastian verbita a szentmisén • Fotó: Tompa Réka

Gondolatait folytatta a szentmise homíliájában, amelyben a felolvasott szentírási részeket összekapcsolva, a feltöltött avagy feltöltetlen mobiltelefon példájával szemléltette a folyamatos töltekezés, vagyis az Istennel való párbeszéd fontosságát. Arra bátorított, hogy maradjunk kitartóak minden körülményben, a feladás helyett inkább tegyük fel magunknak azt a kérdést: Hol van a konnektor?

Holló László dékánhelyettes ezüstmiséje az évnyitón • Fotó: Tompa Réka

A Szentlélek-hívó évkezdés, a Szent Jeromos-kápolnában bemutatott hagyományos búcsús szentmise alkalmával a kar dékánhelyettese, Holló László papi szolgálatának 25 éves jubileumát ünnepelte, így a diáksereg és tanáraik az ezüstmisés kézfeltétele által különleges áldásban részesülve vághatnak neki az új tanévnek.