Időseit ünnepelte a katolikus karitász

0
1390

Különleges programokkal köszöntötték a szépkorúakat a Caritas Catolica mindkét nagyváradi idősotthonában, 2018. október 1-én, az Idősek Világnapja alkalmából. A rendezvények már a világnapot megelőző hétvégén kezdetüket vették.

Szeptember 29-én, szombaton F. Márton Erzsébet színművésznő, valamint Radovics-Méder Lili, Nagyváradról elszármazott debreceni hegedűművész és zenetanár tartottak ünnepi előadást a Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpontban. A kulturális műsornak két gyönyörű hegedűmű – Bach D-mol szólószonátájának egyik tétele, valamint Veracini Largo című darabja – adott keretet Radovics-Méder Lili előadásában. A zenei részt kiegészítve F. Márton Erzsébet színművésznő a világnap témaköréhez illő, humoros irodalmi műveket olvasott fel az idősotthon nappalijában összegyűlt hálás közönségnek, többek közt Arany János és Tamási Áron tollából.

A világnapi program keretében, október 1-én, hétfőn Rajna József kanonok, a Caritas Catolica vezetője tartott ünnepi szentmisét a váradszőllősi Szent Márton Idősek Otthonában. Prédikációjában hangsúlyozta: az időskor lehetőséget ad arra, hogy egy végigmunkálkodott élet után az ember átgondolja a sorsát, s fontos hogy a krisztusi tanításnak megfelelően az idősek is egyfajta gyermeki szemléletmódot és magatartást öltsenek magukra, adjanak minél több feltétlen szeretetet, és szívvel munkálkodjanak, hisz idősen is sokat tehetnek szeretteikért, embertársaikért. Rajna atya ugyanakkor köszönetet mondott mindazoknak az idős személyeknek, akik a katolikus karitász gondjaira bízták magukat. A szentmise közös ünnepi ebéddel folytatódott.

A Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpontban is több programot tartottak a bentlakó idősek tiszteletére. 10:30-tól Pető Dalma önkormányzati képviselő látogatott el az öregek otthonába – köszöntötte és megajándékozta az időseket. A délután folyamán pedig Vass Csaba atya és Módi Blanka nővér vezetésével a Szent Katalin-telepi plébánia ifjúsági csoportja és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum néhány diákja adott zenés ünnepi műsort az időseknek. A hangszeres kísérettel előadott, felemelően szép közösségi dalokat követően a gyermekek egy-egy rózsaszállal is megajándékozták a bentlakókat. A fiatalok nagyon lelkesek voltak, s gondjuk volt arra is, hogy meglátogassák azokat az ágybanfekvő időseket is, akiknek egészségi állapota nem engedte meg, hogy részt vegyenek a koncerten.

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává. Napjainkban kb. 600 millió hatvan év feletti személy él a világon, számuk 2025-re akár meg is kétszereződhet, ezért a gyorsan öregedő világban kiemelten fontos az idősek megbecsülése és a róluk való méltó gondoskodás.

Forrás: Caritas Catolica