Egyházmegyei körúton a temesvári püspökség munkatársai

0
2675
Fotó: Váncsa Csaba

Pál József-Csaba megyés püspök kezdeményezésére szeptember 26-án első alkalommal, egynapos, zarándokút jellegű kirándulásra indultak a temesvári egyházmegyei központ és a város plébániáinak alkalmazottai. „Fontosnak tartom, hogy egymással megismerkedjünk, egymás szemébe nézzünk, élményeinket megosszuk másokkal” – mondta a főpásztor az út elején, aki maga vezette a csoportot több pap kíséretében.

Az első megálló Lugoson volt, ahol a temesváriakat a helyi plébános, Dumitresc Titi-Mihail fogatta, s miután bemutatta a templomot, reggelivel kínálta meg a zarándokokat. Ezt követően az egyházi munkatársak átgyalogoltak a Görögkatolikus Püspökségre valamint a székesegyházba, amelyet Alexandru Mesian lugosi görögkatolikus püspök mutatott be nekik. „Kevesen tudják azt, hogy amikor Márton Áron kijött a börtönből, az volt az egyik kérése, hogy a római katolikus papok és hívek támogassák azoknak a görögkatolikus papoknak a családjait, akik börtönben vannak. Reméljük, hogy ebben a testvéri együttérzésben s szeretetben dolgozhatunk a továbbiakban is” – e szavakkal köszönte meg József püspök a vendéglátó görögkatolikus főpásztornak a szívélyes fogadtatást.

Pál József-Csaba temesvári püspök és Alexandru Mesian lugosi püspök • Fotó: Váncsa Csaba

Az út második állomása Karánsebesen volt, ahol az újonnan kinevezett plébános, Matieș Marin fogadta a csoportot és beszélt a helység történetéről, valamint a templomépítésről és az egyházközség életéről a megalakulástól napjainkig.

Zarándoklaton a temesvári püspökség munkatársai • Fotó: Váncsa Csaba

Karánsebesről a csoport útja Temesszlatinára vezetett, ahol a helyi közösséggel szentmisét mutattak be. A szentmisén a temesvári főpásztor a napi evangéliumból kiindulva a jelenlévőket emlékeztette: „Mi is misszióban vagyunk ebben a világban, s ott kell tevékenykedjünk, ahova Isten állított minket, ott, abban a környezetben, amelyben nap mint nap élünk!”

Fotó: Călin Sergiu Claudiu

A szentmisét családias hangulatú ebéd követte, ezután a nap utolsó állomása, Bakóvár felé vették a zarándokok az irányt. Ott Vodila Szilárd buziásfürdői plébános mutatta be a templom történetét. Fájó szívvel mesélte, hogy a bakóvári hívek külföldön élnek s már csak párszor egy évben jönnek haza.

Zarándoklaton a temesvári püspökség munkatársai • Fotó: Váncsa Csaba

A zarándoknap végén mindenki új élményekkel gazdagodva tért haza, feltöltődve, új barátokat szerezve. Többek elmondása szerint jót tett ez a nap, mert jobban megismerték az egyházmegy ezen részeit és egymást is, a résztvevők hálájukat és köszönetüket fejezik ki a temesvári püspökségnek valamint Johann Dirschl általános helynöknek az út megszervezéséért.

Váncsa Csaba