Ars sacra: Elsősorban a lelket érinti meg

Megnyílt Kolozsváron az Üzenet a szakrálisból (II.) elnevezésű tárlat

0
3100
Kiállítás Kolozsváron: Üzenet a szakrálisból (II.) • Fotó: Tompa Réka/romkat.ro

Milyen üzenetet tud a művészet, jelesül a képzőművészet a szakrális világából a mai kor számára meghallani, közvetíteni, megfogalmazni? Bármilyen valódi művészet elsősorban a lelket érinti meg, mondta Kémenes Lóránt kolozsvári főesperes-plébános az Üzenet a szakrálisból címen megrendezett kolozsvári kiállítás megnyitóján. Huszonhárom művész negyven munkája látható a szeptember 14-én a katolikus egyház kolozsvári kiállítótermében megnyitott kiállításon, ami szeptember 30-ig látogatható.

Sabău-Trifu Cristina, a kiállítás kurátora • Fotó: Tompa Réka/romkat.ro

A kiállítás kapcsolódik az immár egész magyar nyelvterületen megtartott Ars Sacra eseménysorozathoz. Mivel a kiállítás kurátora, Sabau-Trifu Cristina évtizedek óta elkötelezte magát a liturgikus művészetnek, szívügye a szent művészet témájához kapcsolódó alkotók és alkotások láthatóvá tétele. Ezért is ragadta meg a lehetőséget, amikor az Ars Sacra magyarországi kezdeményezésről először hallott, hogy erdélyi művészeket megszólítva Erdélyben mutassa meg, hogy a szakrális ihletés ma is jelenvaló, érvényes, magas szintű alkotásokat eredményez. Bevezetőjében célkitűzéseiről is beszélt: lehetőséget teremteni a művészeknek, hogy vallásos ihletésű munkáikat megmutassák, az egyházi művészet folytonosságára felhívni a figyelmet s egyben lelkileg is támogatni az ilyen érzékenységű művészeket.

Kémenes Lóránt-Zoltán főesperes-plébános – Üzenet a szakrálisból (II.) • Fotó: Tompa Réka/romkat.ro

A kiállítás házigazdájaként Kémenes Lóránt főesperes-plébános örömmel köszöntötte az általa még csak munkáikból ismert művészeket, akik máris megihlették és a lelkét örömmel töltötték el. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ahogyan a kiállítótermet a forgalmas kolozsvári utcától csak egy üvegablak választja el, úgy a szent és profán világ is átjárja egymást, hat egymásra.

Bodó Márta főszerkesztő, a Keresztény Szó felelős szerkesztője • Fotó: Tompa Réka/romkat.ro

Bodó Márta a szakrális, egyházközeli és liturgikus igényekre válaszoló művészet és a vallásos, személyes ihletettség közti különbségtételre reflektált, ugyanakkor arra irányította a jelenlevők figyelmét, hogy a transzcendens jelleg a meghatározó, ami az alkotót és a szemlélőt egyaránt átjárja, meditációra készteti.

Potyó István kísérte Starmüller Hilda énekét, a Fájdalmas Szűz ünnepének előestéjén a fiát sirató Máriát megszólaltató áriák hangzottak el.

Zenei momentum – Üzenet a szakrálisból (II.) • Fotó: Tompa Réka/romkat.ro

A kiállítás zárásaként kerekasztal beszélgetés lesz a szentnek a különböző művészeti ágakban megnyilvánuló hatásáról, és a tárlatra iskolás csoportok hitoktatóik kíséretében interaktív foglalkozásokra is érkeznek majd. Mindez a profán világban is jelenlevő transzcendens halk, de jelenlevő hangjára és a hiteles művészet megismerésére segíti a diákokat.

Üzenet a szakrálisból (II.) • Fotó: Tompa Réka/romkat.ro
Üzenet a szakrálisból (II.) • Fotó: Tompa Réka/romkat.ro