Vakációbúcsúztató az ifjúság évében

0
1075
„Birodalmunk”

Csíkdánfalváról kaptunk Kelemen Erzsébet közvetítésével néhány élménybeszámolót a múlt héten zajlott vakációbúcsúztatóról. Ezeket adjuk közre most.

Felfedezőút az első keresztény magyar királyról

Az idén megrendezett,  10. vakációzáró nap témája Szent István király köré épült. A rossz idő ellenére is akadtak lelkes résztvevők, akik a templom udvarán gyülekeztek. Korosztályok szerint szerveződtünk csoportokba aztán kezdetét vette a program. Minden csoport más helyen kezdte a felfedezőútját az első keresztény magyar királyról. Az első pontnál ismerkedtünk és ízelítőt hallhattunk életéről. A második pontnál felolvasták nekünk a király intelmeit Imre herceghez, ezután mi is megírhattuk saját intelmeinket az emberek számára. Később koronát és pajzsot készítettünk saját ízlésünk szerint.

Intelmeink

A negyedik pontnál a király által hozott törvényeket újíthattuk meg, utoljára pedig vármegyéket hoztunk létre. Ebéd után a korábban készített pajzsok segítségével egy lovagi tornát elevenítettünk fel, amit mindenki nagyon élvezett. Zárásként részt vettünk a szentmisén, amelynek keretében visszapillantottunk az elmúlt évek vakációzáró napjaira. Nagy köszönet a szervezőknek, reméljük jövőben is megszervezésre kerül az esemény, és csodás élménnyel búcsúztathatjuk a vakációt. Köszönjük a pap bácsinak, hogy minden évben helyet ad  programnak, és lelkesen részt is vesz rajta.

Lukács Szilvia, Zsók Gabriella

Nagy élmény volt ott lenni

Idén szeptember elején tizedik alkalommal került megrendezésre a vakációbúcsúztató program Csíkdánfalván. A kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére is nagyon sok., helyi és környező falvakból érkező gyerek részt vett ezen az egész napos programon. Minden évben más-más téma várja a résztvevőket. Az idén Szent István király országába érkeztek meg a résztvevők. A forgószínpad-szerűen megtervezett foglalkozásokon a gyerekek megismerkedhettek Szent István életével, a keresztény magyar állam megalkotójával, korának mentalitásával és törvényeivel.

Intelmeink

Mindezek mellett megtervezhették saját vármegyéjüket majd Szent István király tanácsadói lehettek: közösen ötleteltek azon, hogy mit tehetnének napjainkban a keresztény értékek megvédése és megőrzése érdekében, majd pedig kreativitásukat szabadon engedvén, megfogalmazhatták a saját törvénykönyveiket. Elmaradhatatlan volt az együttlétből a játék, a „lovagi torna”. A hálaadó szentmise előtt egy vetített fénykép-összeállítást tekintettünk meg, amely felvillantotta az előző vakációbúcsúztató élményeit. A nap csúcspontja pedig a szentmise volt, amelyben az új tanév sikereiért imádkoztunk, valamint azért, hogy ez a vakációt záró nap Isten kegyelméből és a sok jóakaratú ember révén jövőre újra létrejöhessen.

Számomra nagy élmény volt ott lenni. Jó tapasztalat volt a sok nyitott szívű és vallásos lelkületű gyermekkel elbeszélgetni a műhelymunkák során. Jó volt látni a vidáman és feltöltődötten hazatérő gyerekeket. Hiszem, hogy mindenki lelkiekben gazdagodva távozott. Hála és köszönet ezért a Jóistennek, és a szervezőknek.

Czirják Ottó

Jöhet a suli!

A mi nap volt a csíkdánfalvi plébánia udvarán a vakáció búcsúztató. Ez a rendezvény iskolásoknak szólt, kicsiktől a nagyokig egyaránt érkeztek gyerek Csíkdánfalváról, Csíkmadarasról Karcfalváról és Jenőfalváról. Ebben az évben a tizedik születés napját ünnepelte a rendezvény, a dánfali plébános úr szintén tiz éve fogadja be a plébánia udvarára ezt a rendezvényt, amit nagyon köszönünk! Ennek a rendezvénynek minden évben van egy témája. Ebben az évben Szent István az első magyar keresztény király volt a témakör. A szervezők korosztályonként alkották meg a csapatokat! A rendezvényen négy helyszínt kellet bejárnunk.

Intelmeink

Az egyik hely a templom kórusa volt, ahol Szent István intelmeivel ismerkedtünk. A feladatunk pedig az volt, hogy fogalmazzunk a csapattal néhány intelmet, amelyre manapság is odafigyelnének. A második helyszín a hittan teremben volt, ahol az volt a feladatunk, hogy készítsünk koronát és pajzsot, ezekkel felvérteztük magunkat, így lettünk hercegek és hercegnők. A harmadik helyszín a templom oldalbejáratánál volt, ahol az országalapító király törvényeivel ismerkedhettünk meg, majd átfogalmazgattuk őket mai nyelvre. Az utolsó helyszínen megrajzolhattuk saját vármegyénket és képviselhettünk egy egy falut. Majd a királyi törvény értelmében minden tíz falu megrajzolta saját templomát. A nagyon finom ebédet a helyi vendégházban fogyasztottuk el Szőcs Ilona jóvoltából. Aztán következett egy nagyon mókás játék a pajzsunk elejére kötöttünk egy lufit és ki kellet egymásét lyukasszuk. Nagy harc volt a plébánia udvarán! A hálaadó szentmisével búcsúztattuk játékosan a vakációt, így már bátran ki merem jelenteni: jöhet a suli! Köszönjük a szervezőtanároknak ezt a szép élményt!

Varga Eliz

MEGOSZTÁS