Közös tervezés és megoldáskeresés

Magyar nagyszemináriumok elöljáróinak találkozója Gyulafehérváron

0
3191

Gyulafehérvár adott otthont augusztus 21–23. között a magyar nagyszemináriumok elöljárói találkozójának. A minden évben megszervezett nyári találkozó célja előkészíteni a következő tanévet, közösen tervezni, a felmerülő problémákra megvitatni és megoldásokat keresni, illetve szembenézni a papnevelés aktuális kihívásaival. A találkozó kiemelt programpontja volt Jakab Gábor kolozsvár-kerekdombi plébános előadása, aki a szervezők felkérésére a mai kor kihívásaira próbált választ keresni, többek között arra is, miként lehet a mai hivatásokat felismerni és azokat segíteni.

A találkozón részt vett Jakubinyi György érsek és Tamás József segédpüspök is, akik a közös programok során hangsúlyozták a találkozó fontosságát. A főpásztor külön kiemelte, mekkora öröm számára, hogy ebben az évben a gyulafehérvári szeminárium és a főegyházmegye ad otthont a találkozónak. A szervezők, a gyulafehérvári papnevelő intézet elöljárói az együtt töltött napokról elmondták, nagyon jó alkalom és lehetőség ez a program, hogy a szemináriumok elöljárói egymást megismerjék, megosszák az év során tapasztaltakat, ugyanakkor megismerjék a nyár folyamán elöljárónak kinevezett paptestvéreket.

Az elöljárók között a kapocs a közösség titkára. Eddigi években ezt a feladatot az esztergomi szeminárium korábbi prefektusa, Frankó Tamás látta el, aki egyházmegyéjében idén új megbízatást kapott, így helyette Csordás Gábort, a budapesti központi szeminárium prefektusát választották meg titkárnak.

A közös tapasztalatcserék, előadások és megbeszélések mellett a résztvevők megismerkedtek Gyulafehérvárral és annak történetével, meglátogatták az érseki palotát és a székesegyházat. Közösön mutattak be szentmisét az érsekkel a szeminárium kápolnájában, ugyanakkor a segédpüspök vesperást vezetett a székesegyházban. Különös színfoltja volt a közös szentmiséknek Brenner József, a veszprémi szeminárium spirituálisának zárónapon elmondott prédikációja, aki testvérével, az idén boldoggá avatott Brenner Jánossal kapcsolatos emlékeket osztott meg a résztvevőkkel. A találkozó vajdahunyadi kirándulással ért véget.