Indiánok a Benedek-mezőn

0
1312
Törzsek (A szerző felvételei)

Van egy hely, ahol a kalapácsot ütlegelőnek, a szeget hegyes vasnak nevezik, a tányér ételtartó, a kanál lapátoló, a csukott cipő teli papucs, az ebéd főlakoma, a víz varázsital, a szilvás gombóc töltött labda, az asztal könyökölő, az esőköpeny nejlonbunda, a zászló pedig törzsi lobogó. A sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat Benedek-mezei táborában négy indián törzsbe szerveződve élik napjaikat a táborlakók, a negyvenöt kis indián a hét végéig a kitartásról, bátorságról, hősiességről és őszinteségről tesz tanúbizonyságot minden cselekedetével.

A Máltai Szeretetszolgálatban a gyermekek olyan közösséggel találkoznak, ahol megtapasztalják, mi a szociális érzékenység, a segítőkészség és az igazi szeretet, amelyeknek köszönhetően aztán felnőttkorukban is óriási értéket képviselhetnek a családban, a környezetükben – fogalmazta meg a gyermekekkel való szervezeti foglalkozás lényegét Székely Róbert táborvezető. A sepsiszentgyörgyi szeretetszolgálat tevékenységeire hat csoportban nyolcvan gyermek jár év közben heti rendszerességgel, már a legkisebbek is megfordultak az idősek otthonában, mozgássérülteknél, állami gondozott gyermekek otthonában, a nagyobbak időnként versekkel, énekekkel örvendeztetik meg az időseket, tizennégy éves kortól felkészítik őket arra, hogy tizenhat évesen az ifjúsági csoportba léphessenek, ahol már komolyabb feladatokat is kapnak. Itt dől el, hogy ki marad, és ki az, aki nem annyira elkötelezett, de aki vállalja a további máltás tagságot, arra igazán lehet számítani bármikor – mondja Székely Róbert.

Aki már látott mozgássérültet, megfogta a kezét egy hajléktalannak, segített neki anélkül, hogy kért volna vagy kapott volna tőle valamit, az biztosan megérezte, hogy milyen nagy ereje van a szeretetnek – véli a táborvezető.

A Máltai Szeretetszolgálat nem egy zárt közösség, szívesen fogadják azoknak a szülőknek a gyermekeit, akik fontosnak tartják az említett értékeket – mondotta.

„Lefülelt” indiánok

A tizenhat éves Kondrát Andrea korán döntött úgy, hogy valami hasznosat akar tenni szabad idejében, és ezért csatlakozott néhány éve a szeretetszolgálathoz. „Az időm nagy részét velem egyidősekkel töltöm, és azt látom, hogy az idejüket sokan elpocsékolják, inkább otthon ülnek a számítógép előtt, mint hogy segítsenek másoknak és fejlesszék a saját képességeiket. A Máltai Szeretetszolgálatban megtanulhatunk programokat szervezni, foglalkozni a kisebb gyermekekkel, így mások és magunk számára is hasznosan töltjük az időnket.” Albert-Nagy Noémi nemrég lett máltás, szeret foglalkozni a gyermekekkel, azt mondta, akkora lelki töltetet kap tőlük, amit semmi mással nem lehet pótolni. Gyárfás Mónika Abigél a gyermekcsoportban kezdte hét évvel ezelőtt a szervezeti életet, nagyon szereti a közösséget, jelenleg segítő a táborban, nagy elégtétellel tölti el, hogy a gyermekek élvezettel vesznek részt a programokon. Kádár Botond szintén gyermekként, nyolc éve csatlakozott a Máltai Szeretetszolgálathoz, lapunknak azt mondta, ettől a közösségtől olyan lelki ajándékokat kap, amelyek többet érnek a világ összes pénzénél.

Az Apacsok, a Navaho, a Cseroki és a Komancs törzs már első nap elkészítette a törzsi lobogót, a napokban íjászatot tanulnak, lovagolnak, kézműves-foglalkozásokon vesznek részt, skalpot készítenek, totemoszlopot díszítenek, és amikor pörög a dob, indián harci kiáltással szaladnak a gyülekezőre.

Fekete Réka/Háromszék

MEGOSZTÁS