Búcsút ültek Görgényszentimrén

0
2310

Görgényszentimrén, a 12. században épült várban kápolna is állt, amelyet a II. Rákóczi Ferenc-féle szabadságharc után leromboltak. A megmaradt kövekből 1730-ban kápolnát építettek Urunk színeváltozása tiszteletére. A falu fölé magasodó Rákóczi-hegyen található kápolnánál tegnap, augusztus 5-én búcsúra gyűltek össze.

Albert István-Csaba szászrégeni segédlelkész a szentmise homíliájában a bibliai hegyek szerepéről beszélt. Isten tervében fontos helye van az Ararát, a Sínai és az olajfák hegyének is – mondta. Az ünnep evangéliumi eseménye a Tábor hegyen történik.

Majd arról elmélkedett, hogy miért történt ez a csoda, miért kellett Jézus megmutassa isteni dicsőségét. Oka van annak, hogy Jézus „maga szervezi meg dicsőségének bemutatását”. Az Úrszíneváltozás üzenet: azért viszi fel apostolait, hogy lássák: van tovább! A hegy magasából az ember Jézussal látja a világot. Minden templom a Tábor hegye, minden liturgiában a színeváltozás megtörténik, de „csak az tudja átélni, aki leborul”– hangsúlyozta.

Magasra épült templomainknak, kápolnáinknak jelképes üzenete van: miközben felfelé haladunk lelkünk is megmozdul.

Emeljük fel szívünket és utána leborulva adjunk hálát az Úrnak. A tanítványok Isten dicsőségét látva megerősödött hittel mentek le. A szentbeszéd végén kérte, hogy „itt a hegyen mi is töltekezünk Istennek a jelenlétével és osszuk meg mindazokkal, akik nem tudnak eljönni ide vagy épp a templomba”.