Jubileumi Anna-bál volt a Reménység központban

0
1333

Huszonhat hölgy versengett a Bál Szépe címért a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szatmárnémeti idősklubja által megszervezett Anna-bálon.

A jubileumok éve az idei a Caritas Reménység Nappali Idősközpontja számára. Májusban negyed évszázados fennállását ünnepelte a klub, csütörtökön pedig huszadik Anna-bálját tartotta meg az intézmény. Az eseményen a nagymajtényi Nagyboldogasszony Nappali Idősközpont tizennyolc tagja is részt vett, ápolva ezáltal a két intézmény közötti kiváló kapcsolatot.

A Reménység klub Anna-bálja a füredi Anna-bálhoz kötődik, de annak módosított, a központ szellemiségéhez adaptált változata. A klub megalakulása óta annak vezetője, Hauler Magdolna fokozott figyelmet fordított a hagyományok ápolására, ugyanakkor arra is, hogy az adott szokást a jelen életkörülményekhez igazítva újragondolja és így új életre keltse. A Reménység-féle Anna-bál attól eredeti, hogy a Bál Szépe címért a klubba járó nyugdíjas hölgyek versengenek. Aki fiatal korában nem lehetett bálkirálynő, ilyen módon újabb esélyt kap a cím elnyerésére. Hauler Magdolna hisz abban, hogy a szépség nemcsak a fiatalok kiváltsága, idős nő is lehet szép. „A Bál Szépe versenyen való részvétel erősíti a hölgyek önbizalmát, motiválja klubunk tagjait arra, hogy mindig ápoltak legyenek, és fiatalosak maradjanak. Ez egy nő számára mindig fontos, de minél idősebb, annál inkább, hogy érezze, elismerik, csodálják, hogy szép” – állítja a központvezető. 

Az eseménynek 16 éve van ceremóniamestere, amely tiszteletbeli szerepet eddig Fűzi László klubtag látta el, betegsége miatt viszont ebben az évben Marchiș Gheorghe (Gigi) nyitotta meg a bált. A ceremóniamester megemlékezett a világirodalom híres Annáiról, köztük Anna Karenináról, de említette a Szent Anna-tavat is, és nem feledkezett meg ifjúkora „slágeréről”, az Ana Lugojana című dalról sem, amelynek szövegét ma, 81 évesen is betéve tudja. Ezt követően Kruzlics János klubtag köszöntötte az Annákat, majd néhány, e szép női névhez kapcsolódó anekdotát idézett fel a jelenlévők nagy örömére. A ceremóniabot hagyományos meglendítését követően sorra vonultak fel a Bál Szépe címért versenyző hölgyek.
Idén huszonhat hölgy nevezett be a versenyre, amelyre napok óta lelkesen készültek. A legfiatalabb résztvevő 60 éves, a legidősebb 81 volt, mindegyiken a legszebb ruhája, legelőnyösebb frizurája, legkecsesebb mozdulattal társítva mutatták fel nevezési számukat. A nyerteseket tavaly óta nem zsűri jelöli ki, hanem a klubtagok szavazata alapján kerülnek kiválasztásra. A jó barátság jegyében a nagymajtényi vendégek is voksolhattak.
A közönség szavazata alapján a 2018-as bálkirálynő udvarhölgyei Vass Ágnes és
Ținca Elisabeta lettek, míg az Bál Szépe címet Vajda Vilma nyerte el. A koronát a tavalyi győztes, Puiu Rozália Margó adta át. Az idei Bál Szépe elmondta, nagyon nagy meglepetés és ugyanakkor megtiszteltetés számára, hogy a klubtagok szavazata alapján ő nyerte az idei versenyt.

A győzteseknek járó virágot, ajándékcsomagot és oklevelet Huszti Mónika, a Caritas gazdasági igazgatója adta át. Valójában nemcsak a bálkirálynő és udvarhölgyei nyertek a tegnapi versenyen, hanem minden benevezett hölgy, mégpedig önbizalmat és lendületet ahhoz, hogy még sokáig fiatalosak és szépek maradjanak. Soha nem késő újra kezdeni, soha nem késő élni és örvendeni Isten ajándékának – ezt a hitet erősíti a klubtagokban a Reménység központ nap mint nap.

Palincas Erika