Nagy sikerű fesztivál minőségi közönséggel

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál sajtóközleménye

0
1384
Utcazene (Fotó: Csiszér Szilárd)

Vasárnap ért véget a nyolc napot lefedő Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely idén a spanyol régizene gyöngyszemeit sorakoztatta fel, továbbá a Mátyás-emlékév kapcsán reneszánsz korabeli programokat is kínált. A fesztivál mottója – música apasionada – idén sem hazudtolta meg önmagát, ugyanis az esemény a mindenkori örömre fogékony, lelkes, támogató közönségre talált Csíkszeredában, Brassóban és Bukarestben egyaránt. Dr. Filip Ignác művészeti vezető szavaival élve a fesztivál méltán nevezhető találkozónak is, ahol világszintű élvonalbeli zenészek, hazai zenészek, jó barátok, régi ismerősök, régizene-rajongók évről évre újra és újra átadják magukat az időtlen zene élvezetének.

Máté-passió (Fotó: Ádám Gyula)

Az idei fesztivál leghangsúlyosabb programpontjának az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb műve, Johann Sebastian Bach két zenekarra, két kórusra és szólistákra írott Máté-passiója volt, amellyel a Barokk Fesztiválzenekar méltó módon ünnepelte megalakulásának tizedik esztendejét. Tíz év alatt tulajdonképpen egy generáció nőtt fel, így a zenekar tagjai között a Nyári Egyetem egykori diákjait is láthattuk. A monumentális, több mint 150 zenészt és énekest megmozgató produkciót mindhárom helyszínen hatalmas érdeklődés övezte: Bukarestben, Csíkszeredában és Brassóban megközelítőleg 2500-an részesültek a feledhetetlen élményből. A közönség elmondása szerint sokan még mai napig hatása alatt vannak a közel három órás műnek.

Barozda (Fotó: Ádám Gyula)

Noha a programban szereplő összes együttest tárt karokkal fogadta a közönség, a fesztivál másik kiemelkedő pontjának a Barozda együttes koncertje számított, amelyre a megnyitó napján a Csíki Játékszín zsúfolásig megtelt nagytermében került sor.

A reneszánsz gyermeknapon és vásáron idén több érdeklődő fordult meg, mint az előző években, a programkínálat minden korosztály számára tudott újat mutatni, ízelítőt nyújtani Mátyás király udvarának hangulatából.

Reneszánsz gyermeknap (Fotó: Ádám Gyula)

A vasárnap esti koncertek sikerét a labdarúgó-világbajnokság döntője sem befolyásolta, ami azt bizonyítja, hogy a fesztivál valóban lelkes és minőségi publikumra talált.

A közel negyven főt számláló szervezői és önkéntes csapat hálás köszönetét fejezi ki a közönségnek, a fellépőknek, az oktatóknak, a nyári egyetem hallgatóinak, a támogatóknak és a partnereknek egyaránt!

Találkozunk jövőben, július 7–14. között! Megsúgjuk: 2019-ben ünnepeljük Kájoni János születésének 390. évfordulóját, így a fesztivál fő tematikáját ez adja majd.

Harcművészeti bemutató (Fotó: Szőcs Lehel)

A fesztivál számokban: 8 nap; 12 helyszín; 8 országból érkező művészek; 14 együttes; 24 koncert; 1 utcazenélés; 2 szakmai előadás; könyvbemutató; filmvetítés; borkóstoló; hangszerbemutató; kiállításmegnyitó.

A Régizenei Nyári Egyetem számokban: 6 nap; 10 mesterkurzus + 2 szabadon választható, minden hallgató számára nyitott kurzus; 2 nyilvános előadás; 11 oktató; 7 közreműködő kísérő és fordító; közel 90 jelentkező négy országból (Ausztria, Szlovákia, Magyarország és Románia). A Cultura Nostra Egyesület közreműködésével és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával 10, míg az Il Cigno együttes jóvoltából további 2 fiatal ösztöndíjasként vehetett részt a képzésen.

Kurzuszáró a Régizenei Nyári Egyetemen (Fotó: Péter Loránd)