Tettel és igazsággal szeretni

0
2979
(Fotó: Kalányos Ottó/Facebook)

A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban július első vasárnapján tartotta primíciás szentmiséjét Tuzson Attila, akit június 29-én Kalocsán szentelt fel Bábel Balázs kalocsai érsek. Tuzson Attila 1981. május 28-án született Csíkszeredában, de sepsiszentgyörgyinek vallja magát. Életéről, hivatásáról kérdezte  a világhálót segítségül híva Józsa Zsuzsa.

Milyen volt gyermekkora és milyen családi környezetből jön?

Csíkszeredában születtem, de sepsiszentgyörgyinek vallom magam, mivel itt voltam óvodás, iskolás és itt dolgoztam. Egy négygyermekes családból származom, én vagyok a legidősebb. Családom vallásos, mai szóhasználattal hagyományosan vallásos környezetet biztosított számunkra. A szüleim mellett anyai nagyszüleim élték elém a hitet a mindennapi kemény munka közben is. Ez mélyen meghatározta és meghatározza életemet.

Hogyan indult a hivatása, hogyan érlelődött és miként sikerült meghozni a döntést a papi életre?

Erre a kérdésre nem tudok egy konkrét választ adni, mivel nincs az életemben egy olyan konkrét momentum, amit megnevezhetnék, mint a hivatás gyújtópontja. Egy mozaikszerű képet látok magam előtt, amelynek minden kis kockáját külön úton sikerült „beszerezni”. A gyerekkorban megkezdett ministrálás, cserkészet mindenképp fontos szerepet játszott. A gyerekkori ministráns- és cserkésztársaim közül többekkel is baráti kapcsolatom van mind a mai napig. A döntés meghozatala is egy hosszabb folyamat volt. Az iskola befejezése után dolgozni kezdtem, közben katonai szolgálatot is teljesítettem. A munka világa egy új, addig ismeretlen utat nyitott meg előttem. Ez egy kisebb görbe úttal is járt. Az élet természetes folyamataként voltam szerelmes is. Ez a „tapasztalat” is sokat segített. Ha szabad egy antropomorf képet használnom, akkor ez a hölgy megmutatott valamit az Isten végtelen és határtalan, igaz, tiszta szeretetéből. Mindez együtt, összerakva van jelen az életemben. Gyerekkoromban többször megfordult a fejemben a papság gondolata, de nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki. A nagy döntés azonban egy olyan belső és mély élmény, hogy nem szeretném „elárulni”.

Kik voltak példaképei, akik hatással voltak Önre?

A példaképekről nem beszélnék múlt időben, inkább a folyamatos jelent használnám. Nagy példaképem Márton Áron püspök úr. Élete, munkássága, tanítása mindig bátorít és erősít. De meg kell említsem Assisi Szent Ferencet is, mint a számomra kedves szentet. Sok olyan pappal találkoztam, ismerkedtem meg, akik hatással voltak rám. Életük, őszinteségük követendő példaként áll előttem. Neveket azért nem mondanék, mert sokan vannak és nem szeretnék kihagyni senkit.

Papszentelés után (Fotó: Lambert Attila//Magyar Kurír)

Miért döntött úgy, hogy Magyarországon végzi a teológiát?

Mivel ferences szerzetes szerettem volna lenni, jelentkeztem a Szent István királyról elnevezett erdélyi rendtartományba. A képzés részeként egy hosszabb időszakot kellett kint tölteni Magyarországon. Ez az időszak megnyitott egy olyan távlatot, amely addig ismeretlen volt számomra. Miután kiléptem a ferences közösségből, egy ministránstársam (aki már pap) tanácsára hallgatva, jelentkeztem  Bábel Balázs kalocsai érseknél.

Mi a papi jelmondata?

Jelmondatomat az első János-levélből választottam. „Ne szeressünk, se szóval, se nyelvvel, hanem tettel és igazsággal.” (1Jn 3,18) Ez saját magam számára feladat, egy életen át. Követendő példa pedig Jézus Krisztus.

MEGOSZTÁS