Örömünnep: Karoler Schwabenfest

0
2175

Svábok örömünnepének helyszíne volt idén is Nagykároly. Szatmár megye talán legőszintébb ilyen jellegű rendezvénye ezúttal is lelki megalapozással kezdődött, látványos felvonulással folytatódott, s a kastélykertben a részvevő csoportok sorra mutatták be műsor-összeállításaikat június 24-én. Közben pedig megszámlálhatatlanul sok strudlit lehetett megízlelni.

– Az Úr erőt ad népének, az Úr megáldja népét békességgel. Miért is lennénk gyengék, amikor Isten erejéhez menekülhetünk? Miért lennénk nyugtalanok, amikor az Úr békessége a miénk. Sváb népünk mindig hitte és vallotta: a hatalmas Isten a mi erőnk. Hála a jó Istennek, megtartott bennünket őseink hitében, hagyományában, mindig tudtuk és éreztük, milyen nagy áldás, hogy Isten a mi erőnk és békességünk. Ezért tudunk ma is bizalommal a jövőbe tekinteni – fogalmazott a nagykárolyi Szentlélek római katolikus templomban bemutatott német nyelvű szentmiseáldozat végén Borota Ottó házigazda plébános.

Hogy személyes kapcsolatok révén is kötődhessenek egymáshoz a nagykárolyi és vidékebeli svábok, a Német Demokrata Fórum nagykárolyi szervezete évről évre megrendezi Nagykárolyban a svábfesztivált. A misét követően a meghívott csoportok felvonultak. A Szentlélek-templom elől indult a menet a kálmándi fúvósok taktusait, illetve a zászlóhordozó házigazdákat követve a kastélykertben felállított színpad elé. Ott közösen is táncoltak, ezzel is jelképezve együvé tartozásukat.

A teljes beszámolót és fotóösszeállítást az Anziksz.com-on találnak.