Megáldották a felújított szőkefalvi templomot

1
2192

Kétszáz éve szentelték fel a szőkefalvi Keresztelő Szent János-templomot, amelynek búcsúünnepét ülték vasárnap, június 24-én. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka, Jakubinyi György Miklós érsek a liturgia előtt megáldotta a felújított templombelsőt.

Homíliájában az érsek többek között rámutatott arra, hogy szentjeink közül a Szűzanyán és Jézus Krisztuson kívül csak Keresztelő Szent János születését ünnepeljük. A templommegáldás kapcsán kitért a templomépületek történetére általában, az első századok szentmiseáldozati helyeire, s ezek közül is a legelsőre, az utolsó vacsora termére, az Oltáriszentség alapításának helyére, illetve az alapítás cselekményére is. Utalt arra, hogy ma ez a terem bár látogatható, de keresztények számára hangosan imádkozni nem lehet ott.

Ennek pedig lehet egy igen mély üzenete számunkra, mégpedig az, hogy mi, keresztények vagyunk az élő kövekből épült templom, a Szentlélek temploma. Az első és legfontosabb az élő egyházközség, a templom másodlagos. Ahol van élő közösség, ott érzik annak szükségét, hogy legyen templomuk, ahol a szentmiseáldozatot bemutathatja  a felszentelt pap. „Az, hogy most felújítottátok a kétszáz éves templomotokat, annak a jele, hogy hisztek és reméltek a Gondviselésben is, hogy mindig lesznek itt, Szőkefalván katolikusok és magyarok, akiknek szüksége lesz erre a templomra. Ezt kívánom és ezt kívánhatom mindenkinek e búcsúünnepségben” – zárta homíliáját az érsek.

Fotók: Kardos Mária

MEGOSZTÁS

1 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Nagyon szép és megható. Könnybe lábadt szemmel lehet végignézni. A Jó Isren legyen velük óvja minden lépésûket. Isten áldását kérem elsősorban a hosszú évek kitartásáért. Tanárjaiikért neveőjükért szüleikért. És Jakubínyi György ÉrsekÚrnak a szép miséért szentbeszédért. D a Jézús Krisztús