Induljon együtt és jól ez a nyár!

Családos hétvége a dévai Szent Antal-plébánián

0
1182

A címben szereplő jelszó jegyében szerveztek családos hétvégét a dévai Szent Antal-plébánián. Szombaton a Szent Antal Ház falának hűvös árnyékában sakk-klub nyílt, a plébánia konyháján pogácsasütő-műhely, a közösségi ház tanulójában filmklub, a szomszédos Magyar Ház udvarát pedig vidám gyermeksereg népesítette be. A hőséget utóbbiaknak volt legkönnyebb elviselni, hiszen már az együttlét elején vizes zsiráfvadászatot rendeztek, melyben a legfőbb cél az volt, hogy mindenki felfrissülhessen a jó hideg víztől. A játékszabályokat a Magyar Ház udvarán tanyázó 55-ös számú Kőműves Kelemen Cserkészcsapat állította fel, az őrsvezetők és -jelöltek sokféle vidám foglalkozást kínáltak a szomszédos plébániára érkező gyermekeknek, fiataloknak. A vizes csata után forgószínpadszerűen járhatták végig a gyermekek a cserkészliliom-varró műhelyt, az őskorszaki zenesarkot, az íjásztanodát, illetve az elsősegélynyújtás alapszabályait is megtanulhatták, begyakorolhatták. Közben a szülők, nagyszülők is lazítottak a plébánián, illetve ennek udvarán. A Szent Antal közösségi házban pingpongbajnokság vette kezdetét, a tanulóban pedig a Mindörökké című filmet követhették a csendesebb foglalkozásra vágyók. A legkisebbek pogácsasütésbe kezdtek a plébánia konyháján. A finomra sült pogácsákat másnap a kis szakácsok maguk kínálták a templomkertben ebédelő híveknek.

Hetekkel korábban meghirdettük már ezt az alkalmat, melyre az egyházközség apraját-nagyját meghívtuk. Hála Istennek, tanév közben is folyton élet van a plébánián: a Szent Antal-házi délutáni foglalkozások mellett baba–mama klub működik, reneszánsz táncot oktatnak, a cserkészek itt tartják heti foglalkozásaikat, felnőtt katekézist is indítottunk az idén, mely az E.N.D. házas csoport tevékenysége mellett további lehetőséget kínál a felnőtteknek hitük elmélyítésére. És természetesen rendszeresen zajlanak a hittanórák. Most a vakáció beálltával e tevékenységek többsége szünetel, de fontosnak tartottam, hogy közösen zárjuk le a tanévet, indítsuk együtt, vidáman a nyarat egy olyan rendezvény keretében, melyen mindenki megtalálhatja a számára vonzó tevékenységet, és megérezheti, hogy ide tartozik, hogy szükség van rá – fogalmazott a családos hétvége kezdeményezőjeként Főcze Imre P. Bonaventura OFM. A szervezésből az egyháztanács is kivette a részét. A sokféle tevékenység mellett már szombat délután előkészítették a hatalmas adag gulyás hozzávalóit, melyekből másnapra meg is főtt az ízletes ebéd.

Vasárnap délben hálaadó szentmisén köszönhették meg az idei tanévben megtapasztalt sok-sok áldást. P. Bonaventura a napi evangéliumra építve prédikációját, megerősítette: az Isten által kijelölt életutunk nem akadálymentes, széles út. Sok megpróbáltatással kell szembenéznünk, de fontos tudnunk: a jó Isten mindig velünk van. És fontos, hogy soha ne tévesszük szemünk elől a célt. A szentmisén az ifjúsági kórus énekelt, Tankó Nándor kántor vezetésével.

A családos hétvége zárásaként pedig a templomból kijövet mindenki meghívást kapott a közös ebédre, melyen együtt fogyaszthatták el az ízletes gulyást és az adományként érkező finom süteményeket. A plébánia ajándékaként még desszert is került elő: mindenki fagylalttal nyomtathatta el a jó hangulatban elköltött ebédet. A nyár tehát valóban közösségben és jól indult a dévai Szent Antal-plébánián. És a jelek szerint jól is folytatódik, hiszen hétfőn reggel 50 gyermek, illetve fiatal kerekedett útra székelyföldi kalandtáborba. Jó szórakozást, további szép nyarat kívánunk!

Forrás: nyugatijelen.com

MEGOSZTÁS