Hitem szikla

0
2056

A 2018. június 12-én, az immár hatodik alkalommal tartott szavalóversenyre összegyűlt gyermekeket Baricz Lajos plébánossal együtt Kati (a fehér-fekete cica) és Ricsi (a hófehér kiskutya) fogadta a marosszentgyörgyi plébánia udvarán. Az „irodalombarát” Kati macska követte az összegyűlteket a terembe a gyermekek nagy örömére. Mégis kitessékelte a házigazda, „hiszen nem készült verssel”.

Baricz Lajos üdvözölte a jelenlévőket a „házias” versmondó versenyen, és bátorította a szavalókat. Henn Árpád, a zsűri elnöke a versmondás fontosságát emelte ki. „Nemcsak a szép beszédetek, a lelketek is épül” – mondta.

A versek tartalma, szépsége, lelkes elmondása alapján Isten dicsőítésének voltunk tanúi. Mintha templomban lettünk volna, ahol az ige jelen van. Ízelítőül megosztok néhány gondolatot a versekből, éreztetvén a magasztos hangulatot. „…el ne veszítsem koronám a cél előtt”, „hiszem az Atyát”, „az Ige ma testet öltött”, „dicsérjék Atyátokat tetteitek látva”, „lelkem Istenre rátalál”, „Oltáriszentség – az örök manna, mely megszerzi az örök életet”, Jézus követése „csend a szívben, öröm, béke”, „szemlélni Istent: Általad vagyok, élek”, „változni jobbra, csak vele élni”, „lángol a lélek”, szeretetben élni. A Szentírás szeretetéről szólt a Tolle, lege! (Vedd, olvasd!) című vers: „jellé válik emberséged”, általa „új emberré leszünk”. És végül egy fontos üzenet: „mi érthetetlen, az Úrra hagyom”.

A házigazda plébános és Simon Kinga kántor, valamint Hajdó Piroska tanár szervezését dicséri, hogy a verseny igazi ünnep volt. A szavalók ünneplőbe öltöztették testüket is. A legszebb ruháikat vették fel, többen székely viseletben jöttek. A zsűri, Henn Árpád, Moldován Irén, Pataki Ágnes döntése alapján a két korcsoport nyertesei pedig a következők:
I–III. osztályosok: Fazakas Csaba I. díj, Lóbenschuz Sára II. díj, Lőrinczi Krisztina III. díj;
IV–VI. osztályosok: Grekui Andrea I. díj, Máthé Dalma II. díj, Ötvös Barbara III. díj.

Senki nem távozott üres kézzel. Minden szavaló jutalmul emléklapot, könyvet kapott, és egy kolozsvári ajándékutazást, ahol „Mátyás király nyomában” járhattak június 13-án. A rendezvény és az utazás támogatója a Communitas Alapítvány volt.

Végül a zsűri tagjai jó tanáccsal látták el a versenyzőket a további verstanulásokat illetően., s biztatásul, búcsúzásképpen a plébános ezt jó tanácsot fogalmazta meg: életünk legfontosabb dolga „sziklán állni, ami a hit”.

Krónikás: Henn Magdolna