Mária Szíve ünnepe Kolozsváron

0
2159

Búcsút tartottak június 9-én Kolozsváron, a Mária Szíve-templomban. Veres Stelian plébániai kormányzó, a szentmise főcelebránsa bevezető gondolatában kérte, hogy adjunk hálát a Szeplőtelen Szívű Szűzanyáért, akit a jó Isten kiválasztott, kérjük oltalmát, segítségét, pártfogását továbbra is.

Az ünnep szónoka, Nóda Mózes, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának tanára emlékeztette az egybegyűlteket, hogy azt a názáreti zsidó lányt, édesanyát, özvegyet köszöntjük, akit mi keresztények Szűz  Máriaként ismerünk, aki a mennybe felvett Boldogasszony, aki az angyali üdvözletkor megtanulta, Istennél semmi sem lehetetlen.

Összefoglalva röviden Mária életét elmondta: „Istennel egy fedél alatt élni nem mindig egyszerű. Tisztáznia kellett a helyzetét Józseffel, majd felgyorsulnak az események: születés szegény istállóban, menekülés Egyiptomba, utána csendes várakozással teli harminc év Názáretben, amíg Jézus megkezdi saját életét. Mozgalmas három év következik és a vége a megalázó keresztút, a szörnyű golgota. Majd a három nap hosszú csendje, amelyet bearanyoz és megörvendeztet húsvét hajnala.”

Majd beszélt arról, hogy naptárunkban közel húsz Mária ünnep van és még van két hónap, amit Máriának szentelünk. Miért emlékezünk Máriára tisztelettel? – tette fel a kérdést. „Mert Mária Jézus anyja, az első tanítvány, ő szülte, gondozta, nevelte Jézust. Fia mellett volt, árnyékként követte, mindig mellette állt amikor Fiának szüksége volt rá. Majd megtanulta, hogy ajándékba kapott gyermekét nem tarthatja meg önmagának” – mondta.

Továbbá arra is kitért, hogy miért született Mária Szívének ünnepe és mi az üzenete. „Ma úgy emlékezünk Máriára mint, akinek a szíve mindig ott volt, ahol a Jézusé. (…) Vallásos életünknek, hitünknek két szárnya kell legyen az egyik az értelem és a másik a szív, a szeretet. (…) Mária Szívének ünnepe valójában páros ünnep, hiszen Jézus Szíve tiszteletére született meg. (…) Mária, Fiához hasonlóan akarja minden embernek az üdvösséget.”

Az ünnep emlékeztetni és tanítani akar, hogy a „Szűzanya Szívéhez hasonlóan a mi szívünknek is mindig ott kell lennie, ahol Jézus van és ahol az emberek szeretetre szorulnak. Mert Isten a szívet nézi.” – hívta fel a figyelmet a szónok. Kiemelte, hogy „Mária példájával Istenünk minket is tanít arra, hogy igazán akkor tudjuk szeretni Istent és embertársainkat, ha szívünk mindig ott van Jézus közelében. Mária éppen ezért, mindig és nemcsak az ünnepeken, a hétköznapokban is örök példa számunkra. Ahogyan ő tanult szeretni a názáreti otthon iskolájában nekünk is ezt kell megtanulni. Ez a keresztény élet titka. Szívből szeretni az Istent és embertársainkat.”

Emlékeztetett arra, hogy Márton Áron püspök 1948-ban meghirdette a Mária-évet és már akkor a Mária Szíve tiszteletre irányította a figyelmet. „Most amikor hálát adunk Istennek a Szűzanyáért tegyük ezt azzal a biztos hittel, hogy Mária úgy áll mellettünk, ahogy ott volt a kánai menyegzőn, szeretetével, gondoskodásával pártfogol minket. (…)  Szívünk legyen ott ahol a Máriáé és a Jézusé, és akkor Máriának a sorsa, az üdvösség számunkra is lehetséges és biztos”  – zárta a szónok beszédét.

Fotó: Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébánia Kolozsvár/ Facebook

 

MEGOSZTÁS